UPUTILI PISMO

Škotska od Ujedinjenog Kraljevstva traži da prizna Palestinu

Škotska vlada duboko je zabrinuta zbog najnovijih upozorenja Izraela Palestincima koji žive i skrivaju se u Khan Younisu da napuste to područje

Pojas Gaze. AP

H. J. I.

21.11.2023

Škotski premijer Humza Jusaf (Yousaf) britanskom je premijeru Rišiju Sunaku (Rishi) poslao pismo u kojem je zatražio da Ujedinjeno Kraljevstvo službeno prizna državu Palestinu kako bi se prekinuo politički zastoj koji je Izraelce i Palestince osudio na uzastopne cikluse nasilja.

"Raste broj poginulih nevinih Palestinaca"

Poslano uoči rasprave o stanju na Bliskom istoku u škotskom parlamentu, pismo je također poslano čelniku opozicije u britanskom parlamentu Keiru Starmeru. Jusaf je osudio zločine Hamasa počinjene 7. oktobra te je pozvao na oslobađanje talaca i na trenutačni prekid vatre.

- Svakim danom raste broj nevinih Palestinaca koji gube svoje domove i živote. Podrška koju je vlada Ujedinjenog Kraljevstva dala Izraelu dok je uništavanje u Gazi poraslo povećava njenu moralnu odgovornost da iskoristi bilo kakav utjecaj koji ima da sada zaustavi ubijanje - napisao je premijer Škotske u pismu proslijeđenom medijima.

- Trenutni prekid vatre jedini je način na koji se ubijanje i patnja nevinih civila mogu privesti kraju - napomenuo je. 

Škotska vlada duboko je zabrinuta zbog najnovijih upozorenja Izraela Palestincima koji žive i skrivaju se u Khan Younisu da napuste to područje. Humanitarne posljedice toga teško je procijeniti, naveo je Jusaf.

Saradnja UK sa međunarodnom zajednicom

Poručio je da nakon prisilne evakuacije stanovništva sa sjevera Gaze to pojačava dojam da svjedočimo postupnom, ali namjernom protjerivanju Palestinaca s cijelog teritorija i time kršenju međunarodnog prava.

Istaknuo je da Ujedinjeno Kraljevstvo treba sarađivati s međunarodnom zajednicom kako bi jednom zauvijek prekinula politički zastoj koji je Izraelce i Palestince osudio na uzastopne cikluse nasilja.

- Tome bi pomoglo da Ujedinjeno Kraljevstvo prizna državu Palestinu unutar granica iz 1967., kao što je to učinilo više od 130 članica Ujedinjenih naroda, uključujući devet članica Evropske unije, i kao što je obećala nova španska vlada - zaključio je Jusaf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.