"SVE JE TEŽE"

Žestoke bitke za važan grad kod Donjecka: Rusi jurišaju sa svih strana

Dužnosnici kažu da nijedna zgrada nije ostala netaknuta nakon mjeseci bitaka u gradu poznatom po golemoj koksari

Stvari u sektoru Avdiivka postale su još teže. Platforma X

H. J. I.

28.11.2023

Ruske snage intenziviraju napade iz kopna i iz zraka kako bi zauzeli istočni ukrajinski grad Avdiivku, rekao je najviši gradski dužnosnik. 

- Stvari u sektoru Avdiivka postale su još teže. Intenzitet sukoba je u porastu već neko vrijeme - rekao je šef vojne uprave Avdiivke Vitalij Barabaš za medijsku kuću Espreso TV.

- Rusi su otvorili još dva sektora iz kojih su započeli napade - u smjeru Donjecka... i u takozvanoj industrijskoj zoni. Neprijatelj pokušava jurišati na grad iz svih smjerova - dodao je.

Dužnosnici kažu da nijedna zgrada nije ostala netaknuta nakon mjeseci bitaka u gradu poznatom po golemoj koksari. Ostalo je manje od 1.500 stanovnika od 32.000 prije rata.

Industrijska zona i koksara

Velik dio borbi usmjeren je na industrijsku zonu i koksaru. Barabaš je ranije rekao da su ukrajinske snage posljednjih dana potisnule ruske snage u blizini Stepova, sela sjeverozapadno od Avdiivke, prikliještivši ih u blizini željezničke pruge.

Ukrajinski i zapadni vojni analitičari kažu da je Rusija pretrpjela velike gubitke, iako se bitka za grad rijetko spominje u službenim ruskim vojnim depešama. Ruski vojni blogeri također su izvijestili o ukrajinskim uspjesima u blizini Avdiivke prošle sedmice. Jučer su ruski izvještaji rekli da su moskovske trupe osigurale kontrolu nad industrijskom zonom i da pokušavaju upasti u koksaru.

Simbol ukrajinskog otpora

Grad, koji je nakratko bio u rukama proruskih separatista koje je Rusija naoružala 2014., linija je bojišnice u tom području i simbol ukrajinskog otpora.

Institut za ratne studije (ISW) iz SAD-a u nedjelju je objavio da su "potvrđena napredovanja" Rusa sjeverozapadno i jugoistočno od Avdijivke. Ukrajinci su "nastavili protunapade" u tom području, no nisu uspjeli, po ISW-u.

Glasnogovornik ukrajinske vojske Andrij Kovaljov je rekao da se na južnoj bojišnici ukrajinske snage dobro drže kod Robotina, sela čije je oslobađanje krajem avgusta produbilo nade u proboj. Rusi su pokušali ponovno zauzeti svoje pozicije, ali nisu uspjeli, rekao je.

Kod Hersona, ruske snage fokusirane su na odbranu i pokušavaju otjerati Ukrajince s okupirane obale Dnjepra gdje je Kijev zauzeo položaje, rekao je. Ukrajinci su učvrstili položaje na toj obali Dnjepra, što su potvrdili ruski blogeri i vojni stručnjaci, i to bi mogao biti najveći napredak ukrajinske vojske zadnjih mjeseci. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.