TVRDI MOSKVA

Neće biti susreta Blinkena i Lavrova u Sjevernoj Makedoniji

Od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. rijetki su susreti uživo između ruskih ministara i ministara zapadnih zemalja

Entoni Blinken i Sergej Lavrov. AP

H. J. I.

28.11.2023

Moskva je u ponedjeljak objavila da se ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) neće susresti na sastanku OESS-a u Sjevernoj Makedoniji ove sedmice.

Lavrov je ranije rekao da će se u Skoplju pridružiti ministrima vanjskih poslova Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS), koja uključuje Kanadu i Sjedinjene Države, ako mu Bugarska otvori svoj zračni prostor.

"Neće biti sastanka"

On je istakao i da su neke zapadne zemlje tražile sastanke s njim.

Od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. rijetki su susreti uživo između ruskih ministara i ministara zapadnih zemalja.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov kazao je da Vašington nije zatražio sastanak, "neće ga zatražiti i neće biti sastanka", prenosi Tass.

Skup OESS-a, koji ima 57 članova, održava se 30. novembra i 1. decembra.

- Navodno je Bugarska obećala Makedoniji da će otvoriti svoj zračni prostor. Ako se to dogodi, mi ćemo biti tamo. Vidjet ćemo - rekao je Lavrov.

Pravila preleta ruske delegacije

- Već postoji nekoliko zahtjeva za sastanke, uključujući i od zapadnih predstavnika - rekao je Lavrov, ne imenujući nijednu zemlju.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani rekao je ovoga mjeseca da susjedi Sjeverne Makedonije tek trebaju donijeti konačnu odluku o pravilima preleta ruske delegacije.

- Naravno, sastat ćemo se sa svima - rekao je Lavrov i dodao:

- Ako nam netko priđe, nikad ne bježimo i ne skrivamo se.

Bugarski zračni prostor zatvoren je za ruske avione u sklopu sankcija Evropske unije uvedenih zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.