SAMIT UN-A

Heris: SAD će dati tri milijarde dolara za Zeleni klimatski fond

Fond, s više od 20 milijardi dolara obećanih sredstava, najveći je međunarodni fond posvećen potpori klimatskim akcijama u zemljama u razvoju

Kamala Heris. AP

H. J. I.

2.12.2023

Sjedinjene Američke Države obećale su tri milijarde dolara za Zeleni klimatski fond, rekla je potpredsjednica Kamala Heris (Harris) u subotu u Dubaiju na klimatskom samitu UN-a, prenosi Hina.

Fond, s više od 20 milijardi dolara obećanih sredstava, najveći je međunarodni fond posvećen potpori klimatskim akcijama u zemljama u razvoju. 

Kongres treba odobriti finansiranje

Najnovije obećanje, o kojem je Reuters prvi izvijestio, bit će dodatak na dvije milijarde dolara koje su Sjedinjene Države već isporučile.

Izvori su rekli da obećanje ovisi o raspoloživosti sredstava. Politički podijeljeni američki Kongres treba odobriti finansiranje.

Heris je sredstva najavila u svom obraćanju na samitu.

- Danas s ponosom objavljujem novo obećanje od tri milijarde dolara Zelenom klimatskom fondu koji pomaže zemljama u razvoju da ulažu u otpornost, čistu energiju i ekološka rješenja - rekla je.

Čista energija

Upravitelji fonda rekli su u oktobru da je obećano oko 9,3 milijarde dolara za finansiranje projekata u klimatski osjetljivim područjima između 2024. i 2027. godine.

Unatoč tome, dosadašnja obećanja su tek djelić od otprilike 250 milijardi dolara godišnje potrebnih za zemlje u razvoju do 2030. godine samo da se prilagode globalnom zatopljenju, prema podacima Ujedinjenih naroda.

Osim podrške prilagodbi klimatskim promjenama, fond financira i projekte koji pomažu zemljama da prijeđu na čistu energiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.