DIREKTNE RIJEČI

Greta Tunberg optužila Izrael za genocid!

Tunberg, koju je Izrael osudio zbog toga što je javno podržala Palestince, odbacila je optužbe

Agencije

D. H.

5.12.2023

Ekološka aktivistica Greta Tunberg (Thunberg) optužila je Izrael da je počinio ratne zločine i genocid u Pojasu Gaze i zatražila da se prekine "neoprostivo nasilje", nekoliko dana nakon što je izraelska vojska obnovila napade na Gazu.

Hamas ne legitimiše zločine Izraela

- Užasna ubistva izraelskih civila, koja su izvršili borci Hamasa, ni na koji način ne mogu legitimisati izraelske ratne zločine. Genocid nije samoodbrana, niti je na bilo koji način proporcionalan odgovor - izjavila je švedska aktivistica, prenosi Politiko.

Tunberg, koju je Izrael osudio zbog toga što je javno podržala Palestince, odbacila je optužbe da je njen aktivistički pokret „Petkom za budućnost“ radikalizovan.

- Uvijek smo bili politički, jer smo uvijek bili pokret za pravdu, a solidarnost sa Palestincima i svim pogođenim civilima za nas nikada nije bila upitna - navela je Tunberg.

Osudila švedsku vojnu saradnju

Ona je osudila švedsku vojnu saradnju sa izraelskim vojnim kompanijama i navela da to „čini Švedsku saučesnikom u masovnim ubistvima“.

-- Zahtjevanje da se prekine ovo neoprostivo nasilje je pitanje osnovne humanosti i pozivamo sve koji mogu da to traže. Šutanje je saučesništvo. Ne možete biti neutralni kada se dešava genocid - kazala je Thunberg.

Ukazala je i na veliki porast antisemitskih i islamofobičnih akcija širom svijeta, uključujući Švedsku, gdje je lider krajnje desnih “Švedskih demokrata” Jimi Okeson nedavno predložio rušenje džamija, a grupa demonstranata je zapalila izraelsku zastavu u blizini sinagoge u Malmeu.

- To je neprihvatljivo i bezrezervno osuđujemo sve oblike diskriminacije, uključujući antisemitizam i islamofobiju - poručila je Tunberg.

U napadima izraelske vojske na Pojas Gaze, izraelska vojska je od 7. oktobra ubila skoro 16.000 ljudi, od čega su 70 posto žene i djeca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.