DETALJI NISU POZNATI

Sjeverna Koreja ispalila neidentificirani balistički projektil

Projektil je lansiran prema moru s istočne obale Sjeverne Koreje, prema glavnom štabu južnokorejske vojske

Testiranje je obavljeno danas u spomen na 17. decembra 2011. kada je umro Kim Jong Il. Platforma X

H. J. I.

17.12.2023

Sjeverna Koreja ispalila je danas neidentificirani tip balističkog projektila, saopćile su japanska obalna straža i južnokorejska vojska. Projektil je lansiran prema moru s istočne obale Sjeverne Koreje, prema glavnom štabu južnokorejske vojske.

Detalji trenutno nisu poznati.

Lansiranje nakon upozorenja

Lansiranje je uslijedilo nakon upozorenja dužnosnika u Seulu i Tokiju da se nuklearno naoružana Sjeverna Koreja priprema za probno ispaljivanje projektila, uključujući jedan od svojih interkontinentalnih balističkih projektila najvećeg dometa ovoga mjeseca.

Seul i Vašington upozorili su jučer Sjevernu Koreju da će svaki nuklearni napad na Sjedinjene Države i Južnu Koreju značiti i kraj sjevernokorejskog režima. Vijeće sigurnosti UN-a rezolucijama je osudilo aktivnosti Sjeverne Koreje s balističkim projektilima, ali ih Pjongjang brani kao suvereno pravo na samoobranu.

Seul i Vašington sudjelovali su u petak na drugom zasjedanju Savjetodavne nuklearne grupe u Vašingtonu ustanovljene radi nuklearnog odvraćanja u slučaju sukoba sa Sjeverom, piše agencija AFP.

Testiranje na godišnjicu smrti Kim Jong Ila

Testiranje je obavljeno danas u spomen na 17. decembra 2011. kada je umro Kim Jong Il, bivši sjevernokorejski vođa, otac današnjeg vođe Kim Jong-una, dodaje AFP. Lani je Sjeverna Koreja objavila novu doktrinu po kojoj je njen status nuklearne sile "nepovratan" i što joj dopušta da izvede preventivni nuklearni udar u slučaju prijetnje opstojnosti njenog režima.

U septembru je Pjongjang čak upisao status nuklearne države u svoj ustav. U novembru je Sjeverna Koreja uspjela u orbitu postaviti špijunski vojni satelit koji će je, kako tvrdi, opskrbljivati snimkama američkih te južnokorejskih vojnih postrojenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.