PROJEKTIL RS-24

Rusi stavili novu interkontinentalnu balističku raketu u silos kod Moskve

Rusija ima najveći svjetski arsenal nuklearnog oružja, a odmah iza nje su Sjedinjene Države

Rusi stavili novu interkontinentalnu balističku raketu. Ministarstvo odbrane Rusije

H. J. I.

17.12.2023

Ruske snage utovarile su novu interkontinentalnu balističku raketu tipa Jars u silos u bazi Kozelsk u regiji Kaluga, jugozapadno od Moskve, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Projektil RS-24 (Jars), dugačak 23 metra, dizajniran je tako da omogući lansiranje više nuklearnih bojevih glava na različite ciljeve. 

- U kompleksu Kozelsk, Strateške raketne snage utovarile su interkontinentalnu balističku raketu Jars u lanser silosa - saopćilo je ministarstvo odbrane. 

Ministarstvo odbrane objavilo je snimku golemog projektila koji se prevozi do silosa i utovaruje u okno. Video je popraćen žestokom rok muzikom. Rusija ima najveći svjetski arsenal nuklearnog oružja, a odmah iza nje su Sjedinjene Države. Rusija i Sjedinjene Države zajedno kontroliraju više od 90 posto svjetskog nuklearnog oružja.

Rusija ima oko 5.889 nuklearnih bojevih glava, dok ih Sjedinjene Države imaju oko 5.244, prema Federaciji američkih naučnika. Od toga, Rusija i Sjedinjene Države ih imaju oko 1.670 strateški raspoređenih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.