NA DANAŠNJI DAN

Karl Sagan: 27. godišnjica smrti pionira egzobiologije

Danas je srijeda, 20. decembar/prosinac 2023. godine, do kraja godine preostalo je još 11 dana

Karl Sagan. lithub.com

I.P.

20.12.2023

Na današnji dan 1996. godine, preminuo je Karl Sagan (Carl), američki astronom i književnik. Pionir je egzobiologije (nauke o vanzemaljskom životu), a mnogi današnji vrhunski naučnici u tom području njegovi su bivši studenti i saradnici. Po njemu je nazvan asteroid 2709 Sagan.

Za svoju knjigu “Zmajevi raja: razmišljanja o evoluciji ljudske inteligencije” dr. Sagan je dobio Pulitzerovu nagradu, a autor je i mnogih drugih uspješnica, uključujući “Kosmos”, najbolje prodavanu naučnopopularnu knjigu na engleskom govornom području.

Dokumentarni serijal “Kosmos”, prvi put emitiran 1980. godine, postigao je veliki uspjeh kod publike i stekao kultni status. Godine 2014., tv-kanal National Geographic snimio je svojevrsni remake izvorne serije.

Dara Džokić, srbijanska glumica, proslavlja 68. rođendan

1795. - Rođen njemački historičar Leopold fon Ranke, profesor Berlinskog univerziteta i član Pruske akademije nauka, koji se uglavnom bavio historijom germanskih i romanskih naroda, ali je pisao i o narodima centralne i jugoistočne Evrope. Djela: "Historija Francuske", "Historija Engleske", "Rimske pape", "Njemačka historija za vrijeme reformacije".

1860. - Južna Karolina se prva od 11 južnih robovlasničkih država otcijepila od SAD, što je bio uvod u četverogodišnji američki građanski rat, započet 1861. godine.

1861. - Rođena Ivana Kobilica, najznačajnija i najslavnija slovenska slikarica. Pripadala je generaciji slovenskih realista, koji su svoja najznačajnija djela naslikali u 1880-im godinama.

1863. - Rođen srbijanski matematičar Bogdan Gavrilović, profesor Beogradskog univerziteta, predsjednik Srpske kraljevske akademije od 1931. do 1937. godine. Autor je niza radova iz raznih oblasti matematike i univerzitetskih udžbenika "Analitička geometrija" i "Teorija determinanata".

1955. - Rođena Dara Džokić, srbijanska pozorišna, filmska i televizijska glumica. Prvu ulogu dobila je u pozorištu Atelje 212, a igrala je i na daskama Beogradskog dramskog pozorišta, Narodnog pozorišta u Beogradu i Zvezdara teatra. Bila je učesnica festivala u Budvi, Subotici i Splitu. Glumila je u velikom broju filmova i serija i dobitnica je brojnih nagrada. Udovica je novinara Bogdana Tirnanića, s kojim ima kćerku Jovanu.

Preminuo slavni poljski pijanist Artur Rubinštajn

1968. - Umro američki pisac Džon Stajnbek (John Steinbeck), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1962. godine. Djela: romani "Plodovi gnjeva", "Zima našeg nezadovoljstva", "Istočno od raja", "Kvart Tortilja", "O miševima i ljudima", "U neizvjesnoj bici", drama "Mjesec je zašao", putopis "Putovanja s Čarlijem", esej "Kratka vladavina Pipina Četvrtog“.

1974. - Preminuo srbijanski vajar Risto Stijović, član Srpske akademije nauka i umjetnosti, umjetnik fine linije i plemenite materije. Studije je počeo na Umjetničkoj školi u Beogradu, a završio u Parizu. Autor je mnogih spomenika, izvanredno stilizovanih životinja i ptica u kamenu, bronzi i drvetu.

1982. - Umro srbijanski kompozitor Milan Ristić, član Srpske akademije nauka i umjetnosti. Studirao je u Beogradu, Parizu i Pragu. Djela: devet simfonija, "Muzika za kamerni orkestar", "Suita giocosa", "Simfonijske varijacije", koncerti za violinu, za klavir, za kamerni orkestar, za klarinet, kamerne, klavirske i vokalne kompozicije.

1982. - Preminuo slavni poljski pijanist Artur Rubinštajn (Rubinstein), čije se virtuozno muziciranje odlikovalo bogatstvom emocija i žestokim temperamentom. Napisao je memoarsko djelo "Godine moje mladosti".

1987. - U najvećoj mirnodopskoj nesreći na moru sudar filipinskog feribota "Dona Paz" i jednog tankera preživjelo je 11 od 4.397 putnika i članova posade feribota. "Dona Paz" je bio registrovan za prevoz najviše 1.500 ljudi.

Amerikanka nigerijskog porijekla Nkem Čukvu rodila osmorke

1998. - Amerikanka nigerijskog porijekla Nkem Čukvu rodila osmorke, što je bio prvi takav poznat slučaj u svijetu. Najmanja beba umrla je sedam dana kasnije.

1998. - Umro Alan Lojd Hodgkin (Lloyd), britanski fiziolog i biofizičar, koji je 1963. godine dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu zajedno s Endrjuom Hakslijem (Andrew Huxley) za svoj rad na osnovi rada živčanih akcijskih potencijala. Njihova otkrića navela su ih da postave i hipotezu o ionskim kanalima, koja je potvrđena nekoliko desetljeća kasnije.

1999. - Na osnovu optužnice Međunarodnog suda za ratne zločine, SFOR uhapsio general-potpukovnika Vojske Republike Srpske Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa od oktobra 1992. do maja 1994. Galića je, 5. decembra 2003., Haški tribunal osudio na 20 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti nad civilima u Sarajevu od 1992. do 1994. godine.

2000. - Visoki predstavnik za BiH Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch) donio paket zakona i amandmana, kako bi osigurao da BiH održi "dinamiku ekonomske reforme".

Umrla američka glumica Britani En Bertoloti

2001. - Umro Leopold Sedar Sengor, senegalski filozof, književnik i akademik, prvi predsjednik nezavisnog Senegala. Godine 1983., kao prvi afrikanac izabran je za člana Francuske akademije. Napisao je nekoliko knjiga, a za zbirku poezije “Antologija nove crnačke i madagaskarske poezije” iz 1948. predgovor je napisao Žan-Pol Sartr (Jean-Paul Sartre).

2009. - Umrla američka glumica Britani En Bertoloti (Brittany Anne Bertolotti), koja je tada imala 32 godine, što je šokiralo Holivud i cijeli svijet. Navodno je imala simptome slične gripi, ali njena smrt proglašena je nesrećom.

2016. - Preminula francuska filmska, pozorišna i televizijska glumica i slikarica Mišel Morgan (Michele), najbolja glumica Prvog filmskog festivala u Kanu i jedna od najvećih svjetskih filmskih zvijezda sredine 20. vijeka. Filmovi: "Oluja", "Obala u magli", "Tegljači", "Ogledalo s dva lica", "Detektiv mačak".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.