ODLUČNE MJERE

SAD uvele nove sankcije kompanijama osumnjičenim za kršenje ograničenja cijene ruske nafte

Uz ograničenje cijene nafte, zapadni saveznici su uveli Rusiji hiljade sankcija od početka invazije na Ukrajinu, usmjerenih na finansijske transakcije

Twitter

D. H.

21.12.2023

SAD su uvele nove sankcije kompanijama osumnjičenim za kršenje ograničenja cijene ruske nafte od 60 dolara po barelu i pooštrile pravila koja osiguravajuće kompanije i špediteri moraju da poštuju.

Tražit će potvrde od kupaca

Ekonomske sankcije uvedene su kompaniji San šip menidžment (Sun Ship Management) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, čiji je vlasnik rusko državno preduzeće Sovkomflot, kao i firmama Kovart enerdži i Belatriks enerdži iz kineskog Hongkonga, saopštilo je ministarstvo finansija SAD.

Sankcije, uvedene nakon što su ranije ove godine iste mjere nametnute kompanijama koje su prevozile rusku naftu po cijeni iznad gornje granice, blokiraju pristup navedenih firmi njihovoj imovini u SAD i sprečavaju pojedince i entitete iz te zemlje da posluju sa njima.

Koalicija za ograničenje cijene nafte objavila je danas i da će uskoro zatražiti od dobavljača usluga, uključujući špeditere i transportere ruske nafte, da dobijaju potvrde od kupaca i prodavaca svaki put kada istovaruju ili utovaruju rusku naftu. Koalicija će takođe zahtijevati od osiguravajućih i transportnih firmi da na zahtjev podjele te dokumente sa subjektima koji su niže u lancu snabdijevanja.

Kršenje dogovorene politike

SAD, Evropska unija, članice G7 i Australija postavile su prošle godine granicu od 60 dolara po barelu na rusku naftu.

Svaka kupovina iznad tog ograničenja krši dogovorenu politiku. Ograničenje je osmišljeno kako bi Kremlj bio lišen prihoda koje može da koristi za finansiranje rata protiv Ukrajine, čime se ruska vlada primorava da prodaje naftu po nižoj cijeni ili da preusmjeri novac na skupu alternativnu transportnu mrežu.

Uz ograničenje cijene nafte, zapadni saveznici su uveli Rusiji hiljade sankcija od početka invazije na Ukrajinu, usmjerenih na finansijske transakcije, uvoz tehnologije, proizvodnju i na njene građane povezane sa vladom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.