WALL STREET JOURNAL

Netanjahu predstavio tri preduslova za mir na Bliskom istoku: Glavni cilj je uništenje Hamasa

U komentaru "Naša tri preduslova za mir" ponovio je stav da palestinske vlasti nisu sposobne upravljati Pojasom Gaze

Benjamin Netanjahu. AP

N. H.

26.12.2023

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) u tekstu za američki "Wall Street Journal", govorio je o preduslovima koji bi se trebali ispuniti kako bi se okončao rat između Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze. 

U komentaru "Naša tri preduslova za mir" ponovio je stav da palestinske vlasti nisu sposobne upravljati Pojasom Gaze. 

"Uništenje Hamasa"

Netanjahu je naveo da SAD, Velika Britanija, Francuska i brojne druge zemlje podržavaju namjeru Izraela da uništi Hamas. 

- Da bi se postigao taj cilj, Hamasove vojne sposobnosti moraju biti demontirane, a njihova politička vlast nad Gazom mora prestati. Hamasovi lideri su obećali da će ponoviti 7. oktobar. Zato je njihovo uništenje jedini proporcionalni odgovor da se spriječi ponavljanje ovakvih zločina - rekao je izraelski premijer.

Netanjahu je istakao da se Gaza mora osigurati kako nikad više ne bi bila korištena kao baza za napad na Izrael. 

- Između ostalog, to će zahtijevati uspostavljanje privremene sigurnosne zone na perimetru Gaze i inspekcijskog mehanizma na granici između Gaze i Egipta koji zadovoljava sigurnosne potrebe Izraela i sprečava krijumčarenje oružja na teritoriju - poručio je Netanjahu.

"Demilitarizacija i deradikalizacija"

Premijer Izraela je rekao da je pomisao da će palestinske vlasti demilitarizirati Gazu nerealna. 

- Ramalah nije pokazala ni sposobnost ni volju da demilitarizira Gazu. Palestinska samouprava trenutno finansira i veliča terorizam na Zapadnoj obali i obrazuje palestinsku djecu da traže uništenje Izraela. Palestinsko civilno društvo treba da se transformiše tako da njegovi ljudi podržavaju borbu protiv terorizma, a ne da ga finansiraju - pojasnio je.

Na kraju je ukazao na uspješnu "deradikalizaciju", koja se dogodila u Njemačkoj i Japanu, nakon poraza u Drugom svjetskom ratu. 

- Kada se Hamas uništi, Gaza demilitarizira i palestinsko društvo započne proces deradikalizacije, Gaza se može obnoviti i izgledi za širi mir na Bliskom istoku će postati stvarnost - zaključio je premijer Benjamin Netanjahu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.