OTKRILA IGRE

Američka generalica: Rusija uporno pokušava destabilizirati BiH

Američka generalica McGaha već dvije godine na čelu je NATO štaba u Sarajevu

Pamela McGaha, komandantica NATO stožera u BiH. Twitter

D. H.

27.12.2023

NATO pažljivo prati stanje u Bosni i Hercegovini i neće dopustiti njenu destabilizaciju, rekla je u srijedu zapovjednica NATO štaba u Sarajevu, generalica Pamela McGaha, upozoravajući kako Rusija i dalje igra ulogu države koja potkopava stabilnost u cijeloj regiji.

Američka generalica McGaha već dvije godine na čelu je Štaba u Sarajevu, u čijem su sastavu ofirici iz država NATO-a, sa zadaćom da pomognu u reformi odbrambenog sektora BiH i osposobljavanju njenih oružanih snaga.

"NATO saveznici čvrsto podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH"

Štab NATO-a u Sarajevu uspostavljen je 2004. godine, kada je okončana misija SFOR-a koju je do tada predvodila Alijansa, a njen mandat očuvanja mira u BiH preuzele su vojne snage Evropske unije kroz misiju Althea.

Ta se misija svake godine produžava odlukama Vijeća sigurnosti UN-a, a EUFOR se u provedbi svojih zadaća oslanja na podršku NATO-a kroz ugovor Berlin plus iz 2003. godine, koji omogućava Evropskoj uniji korištenje kapaciteta Sjevernoatlantskog saveza za svoje vojne operacije širom svijeta.

U slučaju BiH NATO je ostavio otvorenom mogućnost ponovnog preuzimanja nadziranja poštivanja vojnog dijela Dejtonskog sporazuma od EU u slučaju da Vijeće sigurnosti zbog ruske blokade odbije produžiti mandat EUFOR-u, a generalica McGaha je u intervjuu za sarajevsko "Oslobođenje" potvrdila kako ta opcija i dalje vrijedi jer NATO neće dopustiti sigurnosni vakuum koji bi ugrozio mir u BiH.

"Pozivamo Rusiju da na zapadnom Balkanu ima konstruktivnu ulogu"

- NATO saveznici čvrsto podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Naš kolektivni fokus je upravo na tome i to će uvijek biti naš fokus - kazala je McGaha.

Dodala je kako je zapravo cijeli zapadni Balkan regija od strateškog značaja za NATO, pa je stoga ojačan i vojni kontingent koji djeluje na Kosovu, a to opet ima učinak i na BiH te druge zemlje regije.

Komentirajući unutarnje stanje u BiH, obilježeno stalnim političkim napetostima, McGaha je kazala kako NATO od političkih lidera u BiH očekuje odgovorno ponašanje, no pritom pažljivo prati što oni rade.

- Zabrinuti smo zbog secesionističke retorike i retorike podjela, kao i zbog malignog vanjskog utjecaja, uključujući i onaj iz Rusije, koji prijeti da ugrozi stabilnost i blokira reforme. Pozivamo Rusiju da na zapadnom Balkanu ima konstruktivnu ulogu. Nažalost, redovito vidimo da Rusija radi upravo suprotno.

Vidimo hakerske upade, dezinformacije, zastrašivanje i druge destabilizirajuće aktivnosti. NATO u potpunosti poštuje suvereno pravo svake države da izabere svoje političke i sigurnosne aranžmane. Pozivamo Rusiju da uradi isto. To je temeljno načelo evropske sigurnosti na koje smo se svi obavezali, uključujući Rusiju - poručila je McGaha.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.