MNOGI BEZ STRUJE

Ruske zračne snage izvele napade na Kijev i Harkov: Poginula jedna, ranjeno 57 osoba

Najmanje 16 osoba povrijeđeno je u višespratnici u okrugu Solomjanskij, koja se zapalila nakon raketnog napada, rekao je Kličko

Kijev u plamenu. AP Photo/Efrem Lukatsky

Anadolija

2.1.2024

Najmanje jedna osoba je ubijena, a 57 je povrijeđeno u zračnim napadima koje su ruske snage izvele u glavnom gradu Ukrajine Kijevu i Harkovu. Napadi su izvedeni nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin jučer rekao da ukrajinski subotnji napad na Belgorod neće proći nekažnjeno.

- Najmanje 16 osoba povrijeđeno je u višespratnici u okrugu Solomjanskij, koja se zapalila nakon raketnog napada - saopćio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Kličko je saopćio da je nekoliko požara izbilo i nakon napada u okrugu Podilskji, kao i u skladištu u okrugu Obolonskji i supermarketu u okrugu Desnianskji. Ukrajinski privatni dobavljač energije DTEK izvijestio je da je isključena struja u više regija Kijeva.

- Čim sigurnosna situacija dozvoli, sigurno ćemo svima vratiti struju. Vjerujte u radnike u energetici i protivvazdušnu odbranu - poručio je DTEK.

Uporedo s tim, guverner Harkova Oleh Sinjehubov saopćio je na Telegramu da je u ruskim raketnim udarima u centru grada poginula jedna osoba, a da je 41 povrijeđena.

U međuvremenu, ukrajinske zračne snage su saopćile da su oborile 35 ruskih dronova lansiranih na Ukrajinu iz Krasnodara i sa Krima. Reagujući na ukrajinski napad na grad Belgorod u subotu u kojem je poginulo najmanje 25 ljudi, Putin je u jučer rekao da Rusija neće dozvoliti da “zločin ove vrste“ ostane “nekažnjen“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.