ŠEF UN ZA LJUDSKA PRAVA

Volker Turk: Eskalacija između Rusije i Ukrajine je alarmantna, zabranjeno je napadati civile

Smrtonosni udari pogodili su danas stambene zgrade u Ukrajini i ruskom pograničnom području

Žestoki napadi. UNOCHA/Viktoriia Andriievska

Z. K.

2.1.2024

Šef UN-a za ljudska prava Volker Turk (Tuerk) pozvao je danas na trenutnu deeskalaciju neprijateljstava između Rusije i Ukrajine. 

Zračni napadi

Smrtonosni udari pogodili su danas stambene zgrade u Ukrajini i ruskom pograničnom području, dok su valovi zračnih napada također ozlijedili desetke i natjerali Kijev da pozove Zapad da ubrza isporuke oružja.

- Eskalacija neprijateljstava je alarmantna, s desecima ubijenih civila u Ukrajini i Rusiji. Međunarodno humanitarno pravo zabranjuje neselektivne napade i napade na civilne objekte - rekao je Ured za ljudska prava UN na društvenom mreži X, bivšem Twitteru.

- Volker Turk poziva na hitne mjere deeskalacije, zaštitu civila i poštivanje međunarodnog prava -navodi se.

Ima poginulih

Bombaški napad, uglavnom na Kijev i sjeveroistočno od Harkova, dogodio se manje od 24 sata nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin obećao pojačati udare nakon ukrajinskog napada bez presedana na ruski grad Belgorod.

Napadi od utorka uslijedili su nakon eskalacije rata posljednjih dana s Rusijom koja je u petak pokrenula val napada na ukrajinske gradove, uključujući Kijev, u kojima je poginulo 39 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.