SAOPĆIO GLAVNI ŠTAB

Ukrajina tvrdi: Rusija na bojištu koristi zabranjeni suzavac

Od početka januara 2024. zabilježen je 51 slučaj s trendom porasta do 10 napada dnevno, navodi glavni štab

Taj plin uobičajeno koriste policijske snage. Platforma X

H. J. I.

14.1.2024

Ukrajina optužuje Rusiju za korištenje eksploziva koji sadrži zabranjene hemijske spojeve protiv ukrajinskih vojnika u njihovim rovovima, saopćio je u nedjelju glavni štab ukrajinske vojske. 

Koriste suzavce

Glavni štab ukrajinske vojske tvrdi da je od početka rata prije gotovo dvije godine zabilježeno 626 slučajeva ruskog korištenja suzavca.

Od početka januara 2024. zabilježen je 51 slučaj s trendom porasta do 10 napada dnevno, navodi glavni štab. Eksplozivi koji sadrže nadražujući plin s hemijskom tvari CS, poznatiji kao suzavac, navodno su ispaljeni iz dronova ili topničkom paljbom. Taj plin uobičajeno koriste policijske snage, ali je njegova upotreba u ratu zabranjena po UN-ovoj Konvenciji o hemijskom oružju koju je potpisala Rusija.

Zaštitna oprema

Ukrajinske tvrdnje nisu se mogle nezavisno provjeriti. Kraljevski institut ujedinjenih službi za odbrambene i sigurnosne studije (RUSI) pisao je u junu 2023. o mogućoj ruskoj upotrebi nadražujućih plinova na temelju izvještaja ruske državne televizije.

Budući da su ukrajinski vojnici imali zaštitnu opremu protiv nuklearnog, biološkog i hemijskog oružja, suzavac im nije mogao puno naštetiti, analizirao je institut. Međutim, nošenje gas maski predstavlja smetnju u borbi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.