PROGNOZE MMF-A

Umjetna inteligencija utjecat će na 40 posto radnih mjesta

Prema MMF-u, najsigurniji poslovi su oni s "visokom komplementarnošću" s umjetnom inteligencijom

Facebook

D. H.

15.1.2024

 Umjetna inteligencija utjecat će na najmanje 40 posto radnih mjesta diljem svijeta i ključno je da zemlje izgrade mreže socijalne sigurnosti kako bi ublažile utjecaj na ranjive radnike, smatra čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva, piše "Guardian".

Pomoć u povećanju produktivnosti

Umjetna inteligencija (AI) spremna je duboko promijeniti globalnu ekonomiju, a naprednije ekonomije bit će u većem riziku od poremećaja.

Analiza MMF-a kaže da je gotovo 60 posto radnih mjesta u naprednim ekonomijama kao što su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo izloženo umjetnoj inteligenciji i da bi pola tih poslova moglo biti pogođeno. No, tehnologija bi također mogla pomoći u povećanju produktivnosti.

Najsigurniji poslovni

Prema MMF-u, najsigurniji poslovi su oni s "visokom komplementarnošću" s umjetnom inteligencijom, što znači da će tehnologija pomoći njihovom radu, a bez da ih u potpunosti istisne. To uključuje poslove s visokim stupnjem odgovornosti i poslove koji uključuju interakciju s ljudima, poput hirurga, advokata i sudija.

Poslovi s "niskom komplementarnošću" bit će u mnogo većem riziku. Poslovi su to koji imaju veću mogućnost da ih zamijeni umjetna inteligencija, poput telemarketinga ili općenito poslova koji ne uključuju potrebu ljudske intervencije.

Izloženost poslova umjetnoj inteligenciji je 40 posto u tržišnim ekonomijama u nastajanju, koje je MMF definirao kao države uključujući Kinu, Brazil i Indiju te 26 posto za zemlje s niskim dohotkom, što bi moglo dovesti do povećanja nejednakosti, rekao je MMF.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.