DOBILI NEOPHODNU VEĆINU

Britanski parlament usvojio kontroverzni zakon

Poslanici su večeras glasali u korist Sunakovog plana, 320 poslanika je bilo za, a 276 je bilo protiv

Riši Sunak. Twitter

H. J. I.

18.1.2024

Vlada britanskog premijera Rišija Sunaka (Rishi) dobila je neophodnu većinu na prijedlog zakona o Ruandi koji predviđa da se tražioci azila mogu deportavati u Ruandu.

Poslanici su večeras glasali u korist Sunakovog plana, 320 poslanika je bilo za, a 276 je bilo protiv, čime je, kako navodi Reuters, pobijedio neke "protivnike" u svojoj Konzervativnoj stranici. 

Sastanak trajao 11 sati

Nakon ključnog 11-satnog sastanka više od 45 torijevskih poslanika koji su bili protiv ovog prijedloga zaključili su da bi pobijanje zakona glasanjem zajedno sa laburistima tokom izborne godine moglo da rizikuje kolaps vlade.

Samo 11 pripadnika tvrde struje među konzervativcima, uključujući bivšu ministricu unutrašnjih poslova Suelu Braverman i Roberta Jenricka, bivšeg ministra za imigraciju, glasalo je protiv zakona.

Rješavanje migrantske krize

Britanski Vrhovni sud odlučio je 15. novembra da nije zakonit vladin plan kojim se migranti tražioci azila vraćaju u Ruandu, prenio je tada Reuters.

Sud je javno odbacio vladin apel protiv ranije presude, da se migranti ne mogu slati u Ruandu, jer se ne može smatrati bezbjednom trećom zemljom.

Sunak je ranije izjavio da je vladin plan povratka ilegalnih migranata i tražilaca azila u Ruandu "ključan" za rješavanje britanske migrantske krize.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.