IZBORI U SAD

Navodi svjetskih medija: Tramp hoće da mu Kenedi bude potpredsjednički kandidat

Ranije ovog mjeseca, Tramp je naveo da zna ko će njegov potpredsjednik biti

Donald Tramp. AP

N. Aj.

28.1.2024

Pojedinci koji su blisko sarađivali sa bivšim predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trampom (Trump) navodno su pokušali da regrutuju bivšeg demokratskog predsjedničkog kandidata da bude njegov potpredsednik. Pozivajući se na izvor u Trampovim krugovima koji je upoznat s tim, New York Post je objavio da su ljudi bliski bivšem predsjedniku napravili „preliminarne uvertire“ nezavisnom predsjedničkom kandidatu Robertu F. Kenediju (Kennedy) o mogućnosti da on bude Trampov potpredsjednik, prenosi Fox news.

Traju napori

- Trampovi operativci su rano izrazili interesovanje za Kenedija, ali je sve bilo preuranjeno - rekla je jedna osoba koja je upoznata sa tim, dodajući da je odmah izašlo na vidjelo kada je Bobi u aprilu 2023. godine najavio da će se kandidovati za Bijelu kuću.

Kenedi (70) je prvobitno pokrenuo kandidaturu za predsjednika prošle godine kao demokrata. Međutim, usred sukoba sa Demokratskim nacionalnim komitetom koji je svoju potpunu podršku pružio predsjedniku Džou Bajdenu (Joe Biden) u trci 2024., on je u oktobru najavio da će se umjesto toga samostalno kandidovati za Bijelu kuću.

Jedan veliki donator i Trampove i Kenedijeve kampanje rekao je agenciji da su napori da se Kenedi regrutuje da bude Trampov potpredsjednik još veoma živi među Trampovim insajderima.

- U ovoj fazi to je mnogo iza kulisa. Kako budemo napredovali, možda ćete vidjeti da se još malo više razvija. Bobi može da dovede nove ljude na birališta - rekao je donator.

Ranije ove sedmice, i Tramp i Kenedi bili su na istoj strani tekuće krize na južnoj granici u Teksasu. Kenedi je rekao da Teksas ima pravo da brani svoje granice usred onoga što je smatrao neuspješnom politikom Bajdenove administracije.

- Zemlja bez granica uopće nije država - napisao je u objavi na mreži X.

Tramp je rekao da bi svi Amerikanci trebalo da podrže "razumne mjere" Teksasa i obećao da će sarađivati s guvernerom države Loun Star Gregom Abotom i drugim pograničnim državama kako bi "zaustavili invaziju, zapečatili granicu i brzo započeli najveću domaću operaciju deportacije u historiji ."

Primarni izbori

- Oni koje je Bajden pustio ne bi trebalo da se opuste jer će ići kući - napisao je Tramp na svojoj platformi Truth Social.

Sa pobjedama GOP na primarnim izborima u Ajovi i Nju Hempširu, Tramp je spreman da postane predsjednički kandidat Republikanske stranke. Posljednjih sedmica spekulisalo se o tome koga bi bivši predsjednik izabrao za svog potpredsjednika. Ranije ovog mjeseca, Tramp je naveo da zna ko će njegov potpredsjednik „biti“ tokom događaja u gradskoj kući u Ajovi.

- Ne mogu vam to zaista reći, mislim, znam ko će to biti - rekao je Tramp kada su ga pitali ko će mu biti kandidat za potpredsednika 2024.

Nejasno je ko bi bio taj izbor, a čini se da malo ko u njegovoj političkoj orbiti ima dobar osjećaj kome se Tramp naginje kao svom potpredsjedniku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.