ODGOVOR RUSIJI

SAD nuklearne bojeve glave planiraju prebaciti u Veliku Britaniju

Kako se navodi, bombe koje bi tu bile smještene tri puta su jače od onih koje su bačene na Hirošimu

Prebacivanje nuklearnih bojevih glava. Yahoo

Z. K.

28.1.2024

Nuklearne bojeve glave Sjedinjene Američke Države navodno planiraju prebaciti u Veliku Britaniju kao odgovor na rastuću prijetnju iz Rusije, prenose britanski mediji.

Prema pisanju Telegrapha, kako bi ojačali NATO alijansu, Pentagon planira stacionirati svoje nuklearno oružje u bazi Kraljevskog ratnog zrakoplovstva u Suffolku u Engleskoj.

Kako se navodi, bombe koje bi tu bile smještene tri puta su jače od onih koje su bačene na Hirošimu. Američki nuklearni projektili posljednji put su stacionirani u Velikoj Britaniji 2008. godine kada su i uklonjeni nakon što se opasnost od prijetnji iz Rusije smanjila.

Vjeruje se da je nuklearno oružje koje bi moglo biti stacionirano u bazi zapravo bombe B61-12, koje se mogu ispustiti iz borbenih aviona. Britanski mediji pokušali su dobiti komentar i Ministarstva odbrane Velike Britanije, ali bez većeg uspjeha.

- Ostajemo pri dugotrajnoj politici Ujedinjenog Kraljevstva i NATO-a da se ne potvrđuje niti negira prisustvo nuklearnog oružja na spomenutoj lokaciji - saopćio je portparol.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.