KALIFORNIJA

Pet američkih marinaca poginulo u padu helikoptera

Vijest je potvrdio general-major Majkl J. Borgšult

Američki marinci. AP

Anadolija

8.2.2024

Pet američkih marinaca je poginulo kada se helikopter CH-53E Super Stallion srušio u planinskom području na jugu Kalifornije tokom trenažnog leta.

Ovu vijest je potvrdio general-major Majkl J. Borgšult (Michael J. Borgschulte). Identitet poginulih nije objavljen zbog politike Pentagona koja nalaže da javnost bude obaviještena 24 sata nakon najbližeg srodnika.

Kašnjenje aviona prijavljeno je u srijedu, nakon što je poletio iz baze zračnih snaga Creech u blizini Las Vegasa, u državi Nevada, na putu do marinske zračne stanice Miramar u San Diegu. Civilne vlasti su ga tog poslijepodneva locirale u planinskom području istočno od vojne baze Miramar poznate kao Pine Valley.

Saučešće porodicama izrazio je i američki predsjednik Džo Bajden, koji se zahvalio šerifu, američkom ratnom zrakoplovstvu i ostalim federalnim, državnim i lokalnim agencijama za njihov "profesionalizam i predanost".

Sikorsky CH-53E se prvenstveno koristi kao transportni helikopter za teške terete. Koriste ga američka i japanska vojska i u službi je više od četiri decenije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.