PREDSJEDNIK SAD

Bajden neće biti optužen, tužitelj poručio: "On se ne sjeća kad mu je sin umro"

Ipak, Hur tvrdi da su Bajdenovi postupci "predstavljali ozbiljan rizik za nacionalnu sigurnost"

Džo Bajden. AP

H. J. I.

9.2.2024

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) se neće suočiti s kaznenim optužbama zbog rukovanja povjerljivim dokumentima, nakon što se predsjednik predstavio kao "stariji čovjek s lošim pamćenjem", saopćio je posebni tužitelj Robert Hur.

Ipak, Hur tvrdi da su Bajdenovi postupci "predstavljali ozbiljan rizik za nacionalnu sigurnost" nakon što je zaključio da je predsjednik "namjerno zadržao i otkrio povjerljive materijale".

Bajden je sa sobom ponio povjerljive dokumente o američkom ratu u Afganistanu i o drugim pitanjima nacionalne sigurnosti napustivši mjesto potpredsjednika 2017.

Povjerljivi dokumenti pronađeni u uredu i rezidenciji

Među dokumentima se nalazi rukom pisan dopis namijenjen tadašnjem predsjedniku Baraku Obami (Barack) iz 2009. u kojem se izražava protivljenje planiranom porastu broja vojnika u Afganistanu kao i rukom pisane bilješke o obavještajnim brifinzima i sastancima o nacionalnoj sigurnosti.

Bajden je piscu svojih memoara, kad su u februaru 2017. razgovarali u iznajmljenoj kući u Virdžiniji, rekao da je "upravo pronašao sve povjerljive stvari na donjem spratu", prema izvještaju, u kojem se tvrdi da bi taj razgovor bio najbolji dokaz za podizanje optužnice protiv predsjednika.

Članovi Bajdenovog pravnog tima su pronašli povjerljive dokumente u uredu Bajdenovog think tanka u Vašingtonu i u njegovoj rezidenciji u Vilmingtonu u saveznoj državi Delaver.

Nije se sjećao kad mu je umro sin

- Razmatrali smo da bi se gospodin Bajden na suđenju vjerovatno predstavio poroti, kao što je učinio tijekom našeg intervjua s njim, kao simpatičan, dobronamjeran, stariji čovjek s lošim pamćenjem - napisao je.

Izvještaj posebnog tužitelja ide dalje u detalje o onome što naziva "značajnim ograničenjima" u sjećanju Džoa Bajdena.

Kad je Ured posebnog tužitelja intervjuirao Bajdena, navodi se u izvještaju, predsjednik se "nije sjećao kada je bio potpredsjednik, zaboravivši prvog dana intervjua kada mu je završio mandat ("ako je to bilo 2013. - kada sam prestao biti potpredsjednik?"), i zaboravivši drugog dana intervjua kada mu je započeo mandat ("2009., jesam li još uvijek potpredsjednik?")".

Nadalje, Bajden se također "nije sjećao, niti otprilike, kada je njegov sin Bju (Beau) umro".

Bajden pozdravio odluku

U izvještaju se dodaje da je "njegovo pamćenje izgledalo maglovito kada je opisivao raspravu o Afganistanu koja mu je nekoć bila tako važna. Između ostalog, pogrešno je rekao da "ima stvarnu razliku" u mišljenju s generalom Karlom Eikenberijem (Eikenberry), dok je, zapravo, Eikenberi bio saveznik kojeg je gospodin Bajden s odobravanjem citirao u svom memorandumu za Dan zahvalnosti predsjedniku Obami.

Bajden je pozdravio odluku, istaknuvši da je "u potpunosti sarađivao" i pristao sve objasniti tokom ispitivanja, od kojih su neka obavljena samo dva dana nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra.

Ričard Sauber (Richard), posebni savjetnik predsjednika, rekao je da su greške pri pakiranju dokumenata tijekom napuštanja dužnosti "nažalost uobičajena pojava" i da su se dogodile svakoj administraciji u posljednjih 50 godina.

No dodao je kako se ne slažu s "brojnim netačnim i neprikladnim komentarima" u izvještaju posebnog tužitelja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.