TEŠKA SITUACIJA

Rat u Ukrajini: U Avdejevku stižu svježe ukrajinske snage

Ukrajinske snage pokušavaju rotacijom trupa učvrstiti odbranu prilično dugog i aktivnog fronta

Operater na dronovima. Facebook

Dean Džebić

10.2.2024

Kao što je i obećao u svom prvom govoru novopostavljeni vrhnovni zapovjednik ukrajinske vojske general Sirski, rotacija snaga biti će ključni parametar njegovog rada. Obzirom na tešku situaciju u Avdejevci, rotacija trupa je jedino rješenje uslijed sve upornijeg napada ruskih snaga koje su dodatno prodrle u grad sa zapada i s juga.

Nove snage 

Na južnom dijelu grada probijena je ukrajinska odbrana kod Soborske ulice iako upravo na tom dijelu ruske snage imaju najznačajnije gubitke zbog pripremljenih linija odbrane ukrajinskih snaga. Međutim, ukoliko centralni dio grada ruske snage raspolove, položaj branioca grada s juga biti će vrlo nepovoljan.

Trenutno jedan od najvećih problema za ruske snage na ovom dijelu fronta jesu FPV dronovi koji nanose velike gubitke ruskoj strani u oklopu i živoj sili.

Dejstvo topa Bushmaster. Facebook

Zbog nepostojanja čvrstih komunikacija koje su pod ruskom paljbenom kontrolom tokom dana, rotacije trupa vrše se u predvečerje i noću iz reona Orlovka i Semenovka. Dodatan problem predstavljaju i naleti ruske jurišne avijacije koja konstatno podržav dejstva snaga na kopnu što ukazuje da na ovom dijelu fronta ukrajinske snage nemaju sisteme teritroijalne protuzračne odbrane.

Na jugozapadu ruske snage vrše koncentrisane napade na Severnoe ugrožavajući time desno krilo branioca, čineći to i na sjeveru kod Petrovskoe dgje bi se zapravo uz zauzimanje Lastočkina zatvorio obruč oko Avdejevke.

Maksimalni napori

47. mehanizirana Glavni adut ukrajinskih snaga oko Avdejevke su oklopno-mehanizirane snage iz 47. mehanizirane brigade koja u svom sastavu ima tenkove Leopard 2A6, američka borbena vozila pješadije Bredley M2A2 kao i slovenske T-55S tenkove. Svkako najveće probleme ruskim pješadijskim napadima stvara upravo borbeno vozilo pješadije Bradley M2A2 sa svojim moćnim Bushmaster topom 25 mm.

Međutim angažman ove brigade koja se dokazala u brojnim borbama je preširok i na tako dubokom frontu, 47. brigada vodi aktivnu odbranu. Dodatno ova brigada je već četiri mjeseca angažirana na ovom dijelu fronta i njena rotacija je i više nego potrebna. 

A koliko je značajna za odbranu grada ukazuje i jučerašnja videoporuka predsjednika Volodimira Zelenskog koji im se zahvaljuje na upornoj odbrani i maksimalnom naporu koji ulažu u borbama za Avdejevku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.