PREOKRET U ISPORUCI

Ruske snage koriste Maskov Starlink?

Ilon Mask je od ranije pokazivao simpatije prema predsjedniku Ruske Federacije, što mu je Putin uzvratio u nedavnom intervjuu

Fotografija Starlink terminala na ruskoj strani fronta. Platforma X

D. Dž.

11.2.2024

Telegram kanali prenijeli su da ruske snage koriste komunikacijski terminal Starlink unutar Ukrajine, što sugerira da kompanija Spejs X, koja je dosad  pomagala ukrajinsku stranu, možda promijenila stranu.  Prema ukrajinskim blogerima, ukrajinske trupe prvi su put uočile rusko korištenje satelitski povezanih uređaja prije nekoliko mjeseci. 

Izvještaji da su ruske snage koristile uslugu Starlink u Ukrajini nedavno su se pojavili i u ukrajinskim medijima, citirajući objave na društvenim mrežama. Istaknute ruske volonterske skupine koje podržavaju rusku invaziju također su pokazale Starlink terminale kupljene za jedinice ruske vojske

Starlink terminal na terenu. Platforma X

U prvoj godini rata ukrajinskoj strani je kompanija Spejs X donirala nepoznat broj satelitskih terminala Starlink, koji su omogućavali pristup internetu na terenu. Ova pomoć je u tom periodu omogućila komunikaciju ukrajinskih trupa na terenu i kao takva u mnogome pomogla ukrajinske ratne napore.

Međutim, politički stavovi i istupanja Ilona Maska osnivača Spejs X kompanije, vrlo često podržavaju proruski narativ što dodatno pojačava sumnje da je njegova kompanija isporučila Starlink terminale ruskoj strani. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.