IZBORI

Svazi pobijedio u New Yorku, demokrate smanjile republikansku većinu u Predstavničkom domu

Demokrata bi mogao tražiti da položi zakletvu u Kongresu već u četvrtak

Tom Svazi. AP Photo/Stefan Jeremiah

FENA

14.2.2024

Bivši demokratski zastupnik Tom Svazi (Suozzi) vraća se u Kongres nakon što je pobijedio na specijalnim izborima u Trećem okrugu New Yorka kako bi zamijenio bivšeg poslanika iz reda republikanaca Džordža Santosa (George), projicira NBC News.

Svazijeva pobjeda u utorak nad republikankom Mazi Pilip smanjuje ionako tanku većinu republikanaca u Predstavničkom domu za jedno mjesto, što dodatno otežava donošenje zakona. A mogla bi pružiti vodič za demokrate koji se ove jeseni takmiče u sličnim konkurentskim okruzima, posebno kada je riječ o upravljanju njihove političke ranjivosti u imigraciji i sigurnosti granica.

Demokrata bi mogao tražiti da položi zakletvu u Kongresu već u četvrtak, prema izvoru koji poznaje njegovo razmišljanje. Ako ne, možda će morati pričekati do kraja mjeseca nakon što Dom uzme produženu pauzu za Dan predsjednika.

Na svojoj pobjedničkoj zabavi u utorak navečer, Svazi se zahvalio dugačkoj listi pristalica i pomoćnika i prošao je kroz neke od napada s kojima se suočio u teškom takmičenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.