MVP BRITANIJE

Kameron: Ne smijemo pokazati slabost pred Putinom kao što smo 1930-ih pred Hitlerom

Vjerujem da naša zajednička historija pokazuje ludost popuštanja tiranima u Evropi koji vjeruju u prekrajanje granica silom, naveo je Kameron

David Kameron. AP

H. J. I.

14.2.2024

Britanski ministar vanjskih poslova David Kameron (Cameron) uputio je oštro upozorenje Kongresu SAD, pozivajući na brzo usvajanje paketa pomoći Ukrajini koji je usvojio Senat, a koji se sada suočavaju s teškom bitkom jer zakon treba proći i u Zastupničkom domu koji kontroliraju republikanci, piše The Hill.

Kameron, bivši premijer Ujedinjenog Kraljevstva, u otvorenom je pismu naglasio je važnost posljedica sukoba između Rusije i Ukrajine te važnost pobjede nad ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Jednostavan izbor"

- Sada se suočavamo s izborom. Jednostavnim testom - napisao je Kameron. 

- S jedne strane je Putin, koji se nada da će proširiti svoje carstvo jednostavno tako što će nadvisiti Zapad. On vjeruje da smo slabi. On vjeruje da se može izvući s najšokantnijim činom agresije koji smo vidjeli u životu - rekao je Kameron.

- S druge strane smo svi mi. Imamo resurse, ekonomsku moć, stručnost. Naša ekonomska snaga nadmašuje rusku za 25 puta. Rusija se mora obratiti Pjongjangu za pomoć. Sve što trebamo učiniti je da se naša snaga isplati. Pitanje je imamo li volje - upitao je Kameron.

Kameronova molba dolazi u trenutku kada je potpora pomoći Ukrajini počela slabiti, osobito među američkim republikancima, koji su posljednjih godina počeli prihvaćati više izolacionističkih politika.

- Pozivam Kongres da usvoji ovaj paket. Želim da svi, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, evropski i drugi saveznici podrže Ukrajinu u borbi protiv potpuno neopravdane agresije. Teško je zamisliti jasniji slučaj da je jedna zemlja napadnuta od druge bez ikakvog opravdanja - rekao je Kameron.

Greške iz 1930-ih

Kameron je upozorio Amerikance da ne ponavljaju pogreške iz 1930-ih, kada su evropski čelnici učinili teritorijalne ustupke Adolfu Hitleru, pogrešno misleći da će to spriječiti Njemačku u daljnjem širenju. U konačnici, ti su ustupci pomogli utrti put Drugom svjetskom ratu.

- Vjerujem da naša zajednička historija pokazuje ludost popuštanja tiranima u Evropi koji vjeruju u prekrajanje granica silom - napisao je Kameron. 

- Ne želim da pokažemo slabost koju smo pokazali protiv Hitlera 1930-ih. Vratio se po još, koštao nas je mnogo više života nego da smo zaustavili njegovu agresiju - zaključio je Kameron.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.