MEĐUNARODNA PRIJETNJA

Sjedinjene Države upozorile saveznike o ruskoj svemirskoj prijetnji

Izvori su kasnije rekli da se upozorenje odnosilo na ruske mogućnosti u svemiru, u vezi sa satelitima

Ilustracija. Fena

FENA

15.2.2024

Sjedinjene Države su obavijestile Kongres i saveznike u Evropi o novim obavještajnim podacima u vezi s ruskim nuklearnim sposobnostima koje bi mogle predstavljati međunarodnu prijetnju, rekao je za "Reuters" izvor upućen u to pitanje.

Zagonetna izjava

Nove sposobnosti, povezane s ruskim pokušajima da razviju svemirsko oružje, ne predstavljaju hitnu prijetnju Sjedinjenim Državama, rekao je izvor.

Obavještajni podaci izašli su na vidjelo nakon što je zastupnik Majk Tarner (Mike), republikanski predsjedavajući obavještajnog odbora Predstavničkog doma SAD, izdao neobičnu i zagonetnu izjavu u srijedu upozoravajući na “ozbiljnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti”.

Izvori su kasnije rekli da se upozorenje odnosilo na ruske mogućnosti u svemiru, u vezi sa satelitima. Jedan od izvora je rekao da je problem ozbiljan, ali nije povezan s aktivnom sposobnošću niti bi trebao biti razlog za paniku.

- Zahtijevam da predsjednik Bajden skine tajnost sa svih informacija u vezi s ovom prijetnjom, kako bi Kongres, administracija i naši saveznici mogli otvoreno razgovarati o akcijama potrebnim za odgovor na ovu prijetnju - naveo je Tarner u saopćenju, ne dajući dodatne informacije.

Izazovi američkoj nacionalnoj sigurnosti

Pozivajući se na sadašnjeg i bivšeg američkog zvaničnika, "New York Times" je ranije objavio da su novi obavještajni podaci povezani s pokušajima Rusije da razvije svemirsko antisatelitsko nuklearno oružje. ABC News je ranije izvijestio da obavještajni podaci imaju veze s takvom sposobnošću. Sadašnji i bivši zvaničnici rekli su da nuklearno oružje nije u orbiti.

Tarnerova izjava objavljena je u jeku debate u Kongresu o tome kako bi se Sjedinjene Države trebale nositi s globalnim prijetnjama od Rusije i drugih rivala, pri čemu sigurnosni jastrebovi pozivaju na veće globalno uključivanje, a neki zakonodavci koji su najbliži bivšem republikanskom predsjedniku Donaldu Trampu zalažu se za više izolacionistički pristup „Amerika na prvom mjestu” u svjetskim poslovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.