RASTUĆI TROŠKOVI

U Češkoj protesti poljoprivrednika, traktorima blokirali centar Praga

Na protestu su vidljivi brojni transparenti, na kojima je među ostalim pisalo „Spasimo umiruću poljoprivredu” i „Zaustavimo birokratski teror”

U Češkoj protesti poljoprivrednika. Platforma X

H. J. I.

19.2.2024

Poljoprivrednici na oko 500 traktora, kamiona i drugih poljoprivrednih mašina stigli su danas pred češko ministarstvo poljoprivrede u Pragu protestujući protiv rastućih troškova i strogih evropskih ekoloških propisa.

Saobraćajni haos

Iako su mnoge ulice bile blokirane u centru grada, veliki saobraćajni haos je izbjegnut jer su vlasti unaprijed upozorile putnike da na posao putuju javnim prijevozom, a ne vlastitim vozilima.

Protestna akcija usmjerena je protiv vodećeg evropskog Green Deala, kojim se cilja postići klimatska neutralnost u bloku do 2050. godine. Poljoprivrednici smatraju da su pravila povezana s tom inicijativom previše opterećujuća te da se od njih traži previše.

"Zaustavimo birokratski teror"

Osim toga, protestuju i zbog vlade premijera Petra Fiale, za koju smatraju da bi trebala smanjiti birokratiju i davati više subvencija. Na protestu su vidljivi brojni transparenti, na kojima je među ostalim pisalo „Spasimo umiruću poljoprivredu” i „Zaustavimo birokratski teror”.

Češki ministar poljoprivrede Marek Viborni rekao je novinskoj agenciji CTK da je više bio za opciju održavanja pregovora za okruglim stolom umjesto protesta koji su paralizirali Prag. Također je optužio poljoprivrednike da imaju političku agendu.

Češkoj vladi, koja se sastoji od pet stranaka, u posljednje vrijeme pada popularnost. Prema nedavnoj anketi kompanije za istraživanje javnog mnijenja STEM, najveća opoziciona stranka, ona bivšeg populističkog premijera Andreja Babiša, ANO dobila bi 33,4 posto glasova da se danas održe parlamentarni izbori. Fialinov ODS dobio bi 13,2 posto, a koalicijski partneri Piratska stranka 11,3 posto. Demohrišćanska stranka ministra poljoprivrede Vibornija ne bi uspjela dosegnuti ni granicu od pet posto za ulazak u parlament.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.