BIVŠI PREDSJEDNIK RUSIJE

Medvedev o smrti ruskog pilota: Za pse, pseća smrt

Kuzminov je dobrovoljno dovezao helikopter iz Rusije u Harkovsku oblast i predao ga ukrajinskoj vojnoj obavještajnoj službi (GUR) koja je čekala

Medvedev: Rekao sam sve što sam htio. Sputnik

E. Ć.

21.2.2024

Nekadašnji ruski predsjednik, a sada zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev rekao je da ne žali zbog navodno nasilne smrti ruskog pilota Maksima Kuzminova.

- Za psa, pseća smrt - rekao je Medvedev u intervjuu za ruske medije, prenosi Tass.

Pronađen u Španiji

Medvedev je isječak iz intervjua podijelio na svom Telegram nalogu. 

- Rekao sam sve što sam htio reći - istakao je Medvedev u opisu uz snimak.

Podsjetimo, španska novinska agencija EFE objavila je u ponedjeljak vijest da je Kuzminov pronađen mrtav u Španiji. Tu informaciju kasnije su potvrdili i ukrajinski obavještajci.

Kuzminov: Pronađen mrtav. Platforma X

Kuzminov je u avgustu prošle godine preuzeo kontrolu nad ruskim helikopterom Mi-8 i sigurno ga doveo u ukrajinsku zračnu bazu u Harkovskoj oblasti. Sve se odvijalo u sklopu uspješne operacije Sjenica.

Kuzminov je dobrovoljno dovezao helikopter iz Rusije u Harkovsku oblast i predao ga ukrajinskoj vojnoj obavještajnoj službi (GUR) koja je čekala. Iz GUR-a su tvrdili kako je tokom operacija pribavljena vrijedna dokumentacija i tajna tehnička oprema.

Ukrajinska verzija priče

Pilot je ispričao kako je njegov motiv bilo protivljenje ruskoj invaziji na Ukrajinu. Istaknuo je kako ne želi biti dio toga. U zamjenu za provođenje ove posebne operacije ponuđena su mu jamstva sigurnosti, novi dokumenti i novčana naknada u iznosu od pola miliona američkih dolara.

Kuzminov je tokom operacije zadobio povrede. Kako tvrde Ukrajinci, druga dva člana posade su se odlučila "ne predati i izgubila su živote pri slijetanju".

To je bila prva operacija tokom rusko-ukrajinskog rata u kojoj su Ukrajinci uspjeli zarobiti novu rusku letjelicu u borbenom stanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.