NJEMAČKA

Bundestag odobrio legalizaciju kanabisa za ličnu upotrebu

Ministar je kazao da je prethodna politika kriminalizacije kanabisa propala, jer je njegova potrošnja nastavila rasti posljednjih godina

Bundestag. AP Photo/Markus Schreiber, File

Anadolija

23.2.2024

Poslanici u njemačkom parlamentu (Bundestag) u petak su glasali za djelimičnu legalizaciju kanabisa, uprkos zabrinutosti zdravstvenih stručnjaka i policijskih sindikata, prenosi Anadolu.

Čak 407 poslanika, uglavnom iz lijevo-liberalne koalicione vlade kancelara Olafa Šolca (Scholz), glasalo je za prijedlog zakona, dok je 226 konzervativnih i krajnje desničarskih zastupnika glasalo protiv. Četiri poslanika su bila suzdržana.

Propala politika

Prije glasanja, ministar zdravlja Karl Lauterbah (Lauterbach) pozvao je zakonodavce da podrže novi zakon, tvrdeći da je prethodna politika kriminalizacije kanabisa propala, jer je njegova potrošnja nastavila rasti posljednjih godina.

- Danas usvajamo veoma važan zakon, koji će iz temelja promijeniti našu politiku kontrole kanabisa. Sa novim zakonima, naš prvi cilj je borba protiv crnog tržišta. Naš drugi cilj je bolja zaštita mladih i djece - rekao je Lauterbah i dodao da će nova zakonska regulativa spriječiti i prodaju toksičnih proizvoda od kriminalnih grupa.

Zabranjena u krugu škole

Prema novom zakonu, pojedincima starijim od 18 godina bit će dozvoljeno da posjeduju do 25 grama kanabisa. Dozvoljeno je i samouzgajanje do tri biljke kod kuće za ličnu potrošnju.

Neprofitnim udruženjima, sa najviše 500 članova, bit će dozvoljeno da uzgajaju kanabis i da ga distribuiraju članovima. Član bi, prema novom zakonu, mogao dobiti najviše 50 grama kanabisa mjesečno.

U okviru mjera zaštite djece i mladih, konzumacija kanabisa bit će zabranjena u krugu od 100 metara od škola, igrališta, omladinskih centara i sportskih objekata. Minimalna kazna za prodaju kanabisa mladima biće povećana na dvije godine zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.