GLAVNI SEKRETAR NATO-A

Stoltenberg: Moskva je pokrenula rat s jednim ciljem

Situaciju na bojišnici opisao je kao "izuzetno ozbiljnu" i rekao da "nema naznaka" da se ruski predsjednik Vladimir Putin sprema za mir

Jens Stoltenberg. Platforma X

H. J. I.

24.2.2024

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na drugu godišnjicu početka ruske invazije na Ukrajinu izrazio je uvjerenje da je budućnost Ukrajine u zapadnom odbrambenom savezu. Moskva je pokrenula ovaj rat s ciljem da Ukrajini "zatvori vrata NATO-a, uskraćujući joj pravo da izabere vlastiti put", rekao je Jens Stoltenberg u videoporuci.

- Ali događa se upravo suprotno: Ukrajina je bliža NATO-u nego ikada. Ukrajina će se pridružiti NATO-u. Nije pitanje hoće li, nego kada - rekao je.

Ruske snage pokrenule su sveobuhvatnu invaziju na susjednu zemlju u ranim jutarnjim satima 24. februara 2022. 

- Dok vas budemo pripremali za taj dan, NATO će nastaviti stajati uz Ukrajinu. Radi vaše sigurnosti i naše - rekao je Stoltenberg.

Situaciju na bojišnici opisao je kao "izuzetno ozbiljnu" i rekao da "nema naznaka" da se ruski predsjednik Vladimir Putin sprema za mir. 

- Ali ne smijemo gubiti nadu. Ukrajina je opetovano pokazala svoje izvanredne sposobnosti i žestoku odlučnost - rekao je, pohvalivši ukrajinske snage. 

- Vratili ste polovicu teritorija koji je Rusija zauzela. Potjerali Rusiju s velikih dijelova Crnog mora. I nanijeli teške gubitke ruskim snagama.

Rekao je da su zemlje NATO-a do sada Kijevu pružile milijarde dolara pomoći, uključujući "topničko streljivo, protuzračnu obranu i borbene čamce... F-16 opremu i rezervne dijelove, dronove i opremu za razminiranje". 

- Još je podrške na putu - obećao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.