SRBIJANSKI MINISTAR

Dačić: Niko nema pravo dijeliti lekcije Srbiji kakvu će vanjsku politiku voditi

Dačić je rekao da je riječ o stalnoj kampanji u kojoj se Hrvatska interesira za sve što može izazvati političku nestabilnost

Ivica Dačić. M. M. / ATAimages / PIXSELL

FENA

26.2.2024

Hrvatska i dalje nastavlja savjetovati Srbiju da se drži prave strane historije, rekao je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić te dodao kako je riječ o stalnoj kampanji u kojoj se Hrvatska interesira za sve što može izazvati političku nestabilnost.

- Niko nema pravo dijeliti lekcije Srbiji kakvu će vanjsku politiku voditi - kazao je Dačić u ponedjeljak, komentirajući izjavu šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana koji je gostujući na N1 rekao da Srbija vodi dvostruku politiku kojom se istovremeno pokušava približiti i EU i Rusiji, ali će se naposljetku morati odlučiti na čijoj je strani.

"Ruski trabant"

- Što se tiče Srbije, jedno su građani, a drugo je Vučić (srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić) i njegova politika koja mora odlučiti na kojoj će stolici sjediti, jer je neudobno sjediti na dvije stolice. Vučić ne bi trebao imati veliku dilemu, on zna otkud dobiva podršku, zna otkud se finansira zapadni Balkan - rekao je Grlić Radman.

Beograd je zbog izjave Grlića Radmana da Srbija vodi dvostruku politiku u kojoj je Vučića nazvao "ruskim trabantom ili satelitom" uputio u nedjelju protestnu notu Hrvatskoj .

Hrvatska je nakon toga odbacila optužbe Srbije da se miješa u njene unutrašnje stvari i utvrdila da je samo "konstatovala činjenicu" kada je u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu ocijenila da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić vodi dvostruku politiku i da je "ruski trabant ili satelit", prenosi Hina.

- Evropska porodica ima svoje vrijednosti, koje uključuju i poštivanje međunarodnog poretka. Taj međunarodni poredak narušen je ruskom agresijom na suverenu i nezavisnu Ukrajinu. Stoga pozivamo još jednom Srbiju da što prije prema pitanju agresije na Ukrajinu, uskladi svoju politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU i tako se, uistinu, svrsta na pravu stranu historije - stoji u saopćenju hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova.

Uplitanje u unutrašnje stvari

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je također optužio Grlića Radmana za uplitanje u unutrašnje stvari Srbije, uvrede i prijetnje.

- Hrvatski ministar ne samo da se brutalno miješa u unutrašnje stvari Srbije, već po običaju laže i vrijeđa srpski narod i prijeti građanima Srbije. Grlić Radman je jedno u pravu, možda sam ja nečiji trabant, ali nikada nisam bio ničiji potrčko i sluga, što se za Grlića Radmana ne može reći - napisao je Vučić na Instagramu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.