PARIZ

Evropski čelnici kod Makrona: Odlučni smo u tome da ne dopustimo rusku pobjedu u Ukrajini

Rusija je sve agresivnija na bojištu i “priprema nove napade”, rekao je Makron

Sa konferencije u Parizu. AP

H. J. I.

26.2.2024

Čelnici više od 20 evropskih zemalja okupili su se danas u Parizu na poziv francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) kako bi poslali poruku da su odlučni nastaviti podržavati Ukrajinu, dvije godine od početka ruske invazije.

Makron je u uvodnom govoru rekao kako svi okupljeni dijele "nepokolebljivu odlučnost" da ne dopuste Rusiji pobjedu u Ukrajini.

Rusija je sve agresivnija na bojištu i “priprema nove napade”, rekao je Makron.

Čestitao Švedskoj na ulasku u NATO

Čestitao je Švedskoj na ulasku u NATO, nakon što je parlament Mađarske ratificirao švedski zahtjev za članstvom u tom vojnom savezu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u video obraćanju na samitu zahvalio na podršci i naglasio da su "milioni života" spašeni saradnjom Ukrajine i zapadnih zemalja.

- Zajedno moramo osigurati da Putin ne može uništiti naša postignuća i proširiti svoju agresiju na druge zemlje - kazao je Zelenski.

Predstavnici 27 zemalja na samitu

Na sastanku u Elizejskoj palači su predstavnici 27 zemalja, uključujući njemačkog kancelara Olafa Šolca (Scholz), španskog premijera Pedra Sančeza (Sanchez), predsjednika nizozemske vlade Marka Rutea (Rutte) i poljskog predsjednika Andrzeja Dudu.

Veliku Britaniju predstavlja ministar vanjskih poslova David Kameron (Cameron), Kanadu ministar odbrane Bil Bleir (Bill Blair), a SAD pomoćnik državnog sekretara za Evropu Džejms Obrajan (James O'Brien). Samit je predstavljen kao radni sastanak o tome kako podržati ukrajinske vojne napore, uključujući streljivom kojeg Ukrajini nedostaje.

Elizejska palača je uoči samita objavila kako je to prilika da saveznici "potvrde svoje jedinstvo i odlučnost da se Ukrajina odbrani od ruske agresije".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.