BIROKRATSKI IZAZOV

Ukrajinski proizvođači dronova zahtijevaju nove ugovore

Odluka da se formiraju Snage za besposadne sisteme je proizvod birokratskih problema nabavke dronova za ukrajinske snage

Više stotina kompanija proizvodi dronove za ukrajinsku vojsku. Platforma X

Dean Džebić

28.2.2024

Odluka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da formira Snage za besposadne sisteme, ipak nije bila odluka kojom se formira novi vid vojske već nova administrativna grana postojećih vidova rodova. Naime, ukrajinska vojna industrija pored tekućeg rata i svakodvenih nastojanja ruskih snaga da lociraju njihove proizvodne pogone, ima i još jedan administativni problem.

Birokratski izazov

Dakle, zbog povećanog broja kompanija koje su formirane od početka ukrajinsko-ruskog rata, kao i dolaska velikog broja stranih kompanija i eksperata, proizvodni kapacitet dronova za ukrajinske snage se naglo povećao.

Prema ukrajinskim medijima u Ukrajini postoji nekoliko stotina malih kompanija koje proizvode besposadne sisteme različitih tipova i namjene. S druge strane, trenutno ukrajinske kompanije proizvode dronove punim radnim kapacitetom, dok država uspjeva sklopiti ugovore za tek pet do 15 posto ugovora. 

Širok spektar mogućnosti borbenih zadataka. Platforma X

Ukrajinska kompanija „Skyteon“ kao jedan od vodećih proizvođača dronova ima tek 15 posto ugovora za godišnju proizvodnju, pri čemu druge kompanije gledaju na taj postotak kao idealan obzirom da su druge kompanije uspješno potpisale tek pet posto ugovora.

Razvoj novih sistema

Bez godišnjih ugovora, ukrajinske kompanije ne mogu planirati nabavku, testiranja i razvoj novih sistema, dodatno ne mogu ni nabaviti dovoljne količine dijelova i potrebnog repromaterijala. Također, dodatni problem jeste pokušaj nekih kompanija da zaobiđu sporu državnu birokratiju, te se okreću ka dobrotvornim fondovima te na osnovu sakupljenih sredstava, dostavljaju direktno dronove ukrajinskoj vojsci.

U tom pogledu uloga i namjena novoformiranih Snaga za besposadne sisteme bit će uspostavljanje taktičko-tehničkih zahtjeva dronova koje trebaju ukrajinske snage, provođenje testiranja istih i u konačnici distribucija. Zapravo, to i jeste jedini način da se savladaju izazovi koje su stvorile birokratske okolnosti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.