800 MILIONA DOLARA

Asimetrični rat u zraku: Ukrajinci za 12 dana oborili čak 13 ruskih aviona

Sveukupno ruske Zračno-kosmičke snage su ostale bez aviona vrijednih 810 miliona dolara.

Sukhoi Su-35. MO RF

Dean Džebić

29.2.2024

Drugu godišnjicu ukrajinsko-ruskog rata, Zračno-kosmičke snage Ruske Federacije pamtit će kao najkrvaviji dio rata. Ukrajinska protuzračna odbrana je za 12 dana srušila 10 jurišnika Su-34 i dva višenamjenska lovca Su-35. Da ovaj bilans bude još teži po rusku stranu, 23. februara srušen je i strateški avion za nadzor i kontrolu zračnog prostora A50 Beriev.

Avion A50 Beriev svojim moćnim radarom u zraku koordinira zračne operacije. MO RF

Bilans izgleda još i gore kada se uračunaju cijene srušenih aviona gdje bi 10 srušenih juršnika Su-34 bilo oko 360 miliona dolara, dva Su-35 oko 100 miliona dolara te srušeni Beriev dodatnih 350 miliona dolara. 

Sveukupno ruske Zračno-kosmičke snage su ostale bez aviona vrijednih 810 miliona dolara. Ako se u to uračunaju milioni uloženi u trening i trenaž posade, raketno naoružanje, onda ta cifra dolazi i do milijarde.

Zasjedne operacije

Ako analiziramo lokalitete na kojima su srušeni ruski avioni, sa izuzetkom Berieva, svi ruski avioni su srušeni iznad prostora operacija podrške kopnenim operacijama dakle iznad taktičkih pravaca napredovanja ruske vojske. Čini se da su ukrajinske snage uspostavile integrisani sistem protuzračne odbrane koji nekako pokriva većinu prednjeg kraja fronta. 

S druge strane, ruske snage zbog manjka ispravnih aparata ili dijelova za održavanje istih, umjesto Su-24 ili Su-25 koji su frontovski jurišnici, koriste najskuplje i najmodernije aparate Su-34 i Su-35. 

Sistem protuzračne odbrane NASAMS. UA MO

U konačnici kulminirajući faktor jeste premorenost ruskog letačkog kadra koji već dvije godine vrši operacije u Ukrajini bez rotacija, ali i kvalitetne podrške s kopna i iz zraka. 

Naime, preslušavajući presretnutu komunikaciju svih oborenih aviona, posade u zadnjim časovima uglavnom psuju zračnukontrolu koja ih nije adekvatno navela na ciljeve ili ih nije dovoljno pokrila.

Brojnija flota

Iz prethodnih dana očigledno je da snage protuzračne odbrane Ukrajine uspješno provode u djelo zamisao glavnokomandujućeg ukrajinskih snaga, generala Oleksandra Sirskog, koji je odlučio voditi asimetrični rat sa ruskim zrakoplovstvom. 

U zračnoj bici postoje tri borbena poretka: zračna superiornost, zračna nadmoć i zračni paritet. Na primjeru ukrajinsko-ruskog rata odnos snaga zračne nadmoći ide u korist ruskih zračnih snaga, prije svega zbog značajno brojnije i raznovrsnije flote.

Lovac-bombarder Su-24 predstavlja najjači adut ukrajinskih snaga za dejstva po kopnenim ciljevima. RF MO

Ukrajinske zračne snage su se dosad fokusirale na udare po aerodromima ruskih snaga na Krimu, i to izvode jurišni bombarderi Su-24M iz 7. brigade taktičke avijacije sa krstarećim raketama. 

Međutim, budućnost zračne bitke ukrajinskih i ruskih snaga u budućnosti će biti usmjerene na nastojanja da se ruski avioni uvuku u branjeni prostor, uz maksimalna nastojanja da se pogorša njihovo navođenje sa zemlje putem elektronskog ometanja ili novih napada na „leteće radare“ A50 Beriev.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.