POLITICO

Šolc i Makron su u otvorenom neprijateljstvu

Prema Kilskom institutu za svjetsku ekonomiju, Berlin je obezbijedio ili planirao više od 17 milijardi eura pomoći Kijevu, a Pariz samo 640 miliona

Šolc u društvu Makrona. X

D. H.

29.2.2024

Nesuglasice između Olafa Šolca, njemačkog kancelara i Emanuela Makrona, francuskog predsjednika, oko Ukrajine prerasle su u otvoreno neprijateljstvo, piše "Politico".

Njemački zvaničnici napominju da francuski predsjednik daje oštre izjave o Ukrajini, ali u stvarnosti Francuska pruža mnogo manje pomoći u odnosu na Njemačku.

Prema Kilskom institutu za svjetsku ekonomiju, Berlin je obezbijedio ili planirao više od 17 milijardi eura pomoći Kijevu, a Pariz samo 640 miliona eura.

"Francuski zvaničnici tvrde da obezbjeđuju oružje koje je zaista važno, i to s manje oklijevanja od Nijemaca", dodaje list, prenose RIA Novosti.

Politico je također uporedio pristupe dviju zemalja pomoći Ukrajini, ističući veće oklijevanje Njemačke u slanju određenih vrsta naoružanja, poput projektila Taurus.

Napominje se da je nakon samita u Parizu, izgledalo da je Makron ciljao Šolca zbog njemačke "historijske neodlučnosti" o tom pitanju.

U Parizu je 26. februara održana konferencija za podršku režimu u Kijevu. Na njega su bili pozvani lideri desetak zemalja, uključujući Njemačku, Veliku Britaniju, Poljsku, Dansku i Holandiju.

Poslije samita, Makron je saopćio da se EU saglasila da stvori sljedeću, devetu koaliciju za snabdijevanje Ukrajine raketama srednjeg i dugog dometa. On je također dodao da će Francuska učiniti sve da spriječi Rusiju da "pobijedi u ovom ratu", prenosi RTCG.

Osim toga, na inicijativu francuskog predsjednika, učesnici su razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, ali nisu postigli konsenzus.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.