NJEMAČKI KANCELAR

Šolc: Zemlje NATO-a i EU neće slati kopnene trupe u Ukrajinu

-Šolcje potvrdio dugogodišnji stav da se zapadni saveznici trebaju suzdržati od bilo kakvih koraka koji bi mogli dovesti do direktnog sukoba

Anadolija

Anadolija

27.2.2024

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) izjavio je u utorak da zapadne zemlje neće slati kopnene trupe u Ukrajinu, odbacivši nedavni prijedlog francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), prenosi Anadolija.

- Ono što je bilo dogovoreno od početka važi i za budućnost, a to je da na ukrajinskom tlu neće biti kopnenih trupa, vojnika koje će tamo slati evropske države ili države NATO-a - rekao je Šolc tokom posjete Freiburgu.

Dodao je da ni vojnici koji su "aktivni u našim zemljama neće aktivno učestvovati u ratu".

Šolc je potvrdio dugogodišnji stav da se zapadni saveznici trebaju suzdržati od bilo kakvih koraka koji bi mogli dovesti do direktnog sukoba između NATO-a i Rusije.

Šolcovi komentari uslijedili su dan nakon što je Makron predložio slanje zapadnih kopnenih trupa u Ukrajinu da podrže Ukrajince u odbrani od Rusije.

- Danas ne postoji konsenzus da kopnene trupe trebaju biti raspoređene... ali ništa ne treba isključiti - rekao je Makron u Parizu, nakon što je ugostio zapadne lidere na konferenciji o vojnoj podršci Ukrajini.

Makron je dodao da će učiniti sve što je potrebno kako bi "osigurali da Rusija ne može pobijediti u ovom ratu“.

Njemačka je trenutno drugi najveći dobavljač oružja Ukrajini nakon SAD-a. Od početka rusko-ukrajinskog rata u februaru 2022., Njemačka je poslala oružje u vrijednosti od 17,13 milijardi eura, uključujući haubice, tenkove, oklopne transportere i sisteme protivvazdušne odbrane.

Međutim, kancelar Šolc je odbio zahtjev Ukrajine za isporuku moćnih raketa dugog dometa Taurus, zbog zabrinutosti da se one mogu koristiti za napad na ciljeve u Rusiji, potencijalno uvlačeći Njemačku u rat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.