MANJAK KOMPROMISA

Turski šef diplomatije: Ni Kijev ni Moskva nisu spremni za razgovor o kraju rat

Saveznici se i dalje ne slažu oko niza pitanja, poput turske nabave ruskih sistema protuzračne odbrane S-400 i američkih sankcija izazvanih time

Saveznici se i dalje ne slažu oko niza pitanja. Anadolija

D. Dž.

9.3.2024

Turski i američki zvaničnici održali su iscrpne razgovore o ratovima u Ukrajini i Gazi te raznim bilateralnim pitanjima tokom sastanaka u Vašingtonu, rekao je jučer turski ministar vanjskih poslova. 

NATO saveznici počeli su sastanke, nazvane Strateški mehanizam, u četvrtak kako bi razgovarali o naporima da se prevladaju duboka politička neslaganja i poboljša saradnja u drugim područjima. 

Veze između dva saveznika zategnute su zadnjih godina zbog rastućih neslaganja oko niza pitanja, premda su odnosi od tada dobili na zamahu nakon što je Ankara odobrila kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u.

Također je razgovarao o načinima za okončanje ruske invazije na Ukrajinu s američkim kolegom Entonijem Blinkenom (Antonyjem Blinkenom) i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Džejkom Salivenom (Jakeom Sullivanom), ponavljajući da Ankara vjeruje da je vrijeme za razgovor o putevima prema kraju rata, ali da Turska ne vidi tu spremnost Kijeva i Moskve.

Saveznici se i dalje ne slažu oko niza pitanja, poput turske nabave ruskih sistema protuzračne odbrane S-400 i američkih sankcija izazvanih time, zbog čega je Turskoj onemogućena nabavka borbenih zrakoplova F-35. Turska je također duboko zabrinuta zbog američke potpore kurdskim militantima u Siriji, koje Ankara smatra teroristima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.