GOLEMI OBLACI PRAŠINE

Oblaci saharske prašine prekrili Grčku, temperature do 31 stepen Celzijusa

Očekuje se da će termometri na jugu Peleponeza i na otoku Eubeja u blizini Atine u ponedjeljak dostići 31 stepen Celzijusa

Golemi oblaci prašine. Pixabay

FENA

1.4.2024

Golemi oblaci prašine koji su stigli iz Sahare ponovo su u ponedjeljak prekrili grčko nebo, posebno u Atini i Solunu, s temperaturama do 31 stepen Celzijusa.

Oluje prašine, koje su prošle sedmice već zahvatile Grčku, kao i regije poput Švicarske i južne Francuske, otežale su disanje brojnim ljudima.

Najviša temperatura od 26 stepeni Celzijusa bila je prognozirana u glavnom gradu Atini u ponedjeljak, što je javna televizija ERT opisala kao uslove koji su sličniji maju.

Očekuje se da će termometri na jugu Peleponeza i na otoku Eubeja u blizini Atine u ponedeljak dostići 31 stepen Celzijusa.

Osobe koje pate od astme i druge ranjive kategorije "trebale bi izbjegavati vježbe na otvorenom, kao i naporan fizički rad", kazala je za ERT Stamatoula Tsikrikas, čelnica Sindikata grčkih pulmologa.

Sindikat je upozorio da bi se prašina mogla pomiješati s polenom, bakterijama i gljivicama, što bi rezultiralo "veoma toksičnom mješavinom koja je opasna za ljudski organizam".

Profesor pulmologije Thodoris Vasilakopoulos preporučio je na televiziji ANT1 da ranjive osobe nose maske i sunčane naočare.

Gusti oblaci doveli su do nekoliko kašnjenja letova u Solunu, javljaju lokalni mediji.

Prognostičari tvrde da bi temperature trebalo da počnu da se spuštaju od srijede, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.