NAJTRAŽENIJI BJEGUNAC

Uhapšen pedofil koji je bježao čak 27 godina, locirali ga u Tajlandu

Zlostavljanjanja djece koja su se događala između 1969. i 1971.

Richard Burrows u vrijeme kad je prvi put uhapšen prije 27 godina. Policija Cheshirea

B. C. / Jutarnji list

2.4.2024

Jedan od najtraženijih bjegunaca u Velikoj Britaniji uhapšen je u zračnoj luci nakon što je u bijegu proveo čak 27 godina.

Richard Burrows, kojemu je sada 80 godina, nije se kasnih 90-ih pojavio na sudu na izricanju presude kad je osuđen za sodomiju po dvije točke i nedolično ponašanje po čak 11 točaka optužnice.

Zlostavljanja u domu za djecu

Optužbe su povezane sa zlostavljanjima djece koja su se događala između 1969. i 1971., objavila je policija Cheshirea. Neka zlostavljanja dogodila su se u domu za djecu, a druga u West Midlandsu.

Otada je Burrows - čije je puno ime Richard John Ramsey Burrows - u bijegu pred zakonom. Tokom godina su se provodile opsežne istrage, a on je proglašen jednim od najtraženijih bjegunaca.

Prošlog četvrtka, 28. marta, Burrows je, nakon 27 godina bijega, uhapšen u zračnoj luci te mu je određen pritvor.

Hapšenje je rezultat zajedničkog rada policije Cheshirea i Nacionalne kriminalističke agencije (NCA). Inspektorica Eleanor Atkinson kaže kako ovo hapšenje kriminalcima pokazuje da će na kraju ‘biti uhapšeni, bez obzira koliko dugo se skrivali‘.

-Naša odlučnost da lociramo Burrowsa nije splasnula proteklih 27 godina, a njegovo hapšenje označava značajan korak naprijed i početak okončanja čitavog slučaja. Željela bih zahvaliti javnosti za informacije koje su nam tokom godina davali te se nadam da će ih ovo hapšenje dodatno ohrabriti- rekla je Atkinson.

Upozorenje svim ostalim bjeguncima

- Također se nadam da će Burrowsovo hapšenje poslužiti kao upozorenje svim ostalim bjeguncima i pokazati im kako će na kraju biti uhapšeni, bez obzira na to koliko se dugo skrivali.

Duncan Burrage, suradnik NCA-a u Tajlandu, rekao je: ‘Koristeći našu međunarodnu mrežu i u bliskoj suradnji s kolegama policajcima iz Cheshirea, uspjeli smo uči u trag bjeguncu. Ovo hapšenje pokazuje našu odlučnost da pronađemo sve one koji bježe pred zakonom”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.