UKRAJINSKI MINISTAR

Kuleba: Ukrajinski saveznici ne daju dovoljno protuzračne odbrane

Proteklih sedmica Rusija je pojačala napada na ukrajinske gradove i energetsku infrastrukturu, naglašavajući hitnu potrebu Kijeva za zaštitom

Dmitro Kuleba. AP Photo/Mary Altaffer

FENA

4.4.2024

Ukrajinski partneri ne osiguravaju dovoljno protuzračne odbrane za zaštitu od ruskih raketnih napada iako imaju više od 100 Patriot raketnih sistema u vlastitim arsenalima, izjavio je u srijedu ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

U intervjuu za Reuters, Kuleba je rekao da će pokrenuti pitanje odbrambenih raketnih sistema Patriot na svakom od niza sastanaka s kolegama iz NATO-a tokom sljedeća dva dana u Briselu.

Proteklih sedmica Rusija je pojačala napada na ukrajinske gradove i energetsku infrastrukturu, naglašavajući hitnu potrebu Kijeva za zaštitom.

- Partneri su nam dostavili svoje različite sisteme zračne odbrane, cijenimo to, ali to je jednostavno nedovoljno, s obzirom na razmjere rata - rekao je Kuleba.

Rekao je da ukrajinski partneri imaju na raspolaganju više od 100 Patriot raketnih sistema, ali do sada nisu bili voljni podijeliti čak pet do sedam više što je minimum potreban Kijevu za pružanje značajne dodatne zaštite.

- Je li to tako velik problem? Nije li moguće pružiti Ukrajini minimum onoga što traži – rekao je Kuleba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.