POSLATO UPOZORENJE

U strahu od eskalacije sukoba: Austrija pozvala državljane da napuste Iran

Upozoravamo da ne putuju u Iran. Od Austrijanaca se traži da napuste Iran, objavilo je tamošnje ministarstvo vanjskih poslova

S jednog propalestinskog skupa u Iranu. AP

E. Ć.

12.4.2024

Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je sve Austrijance da napuste Iran u strahu od eskalacije sukoba.

- Upozoravamo da ne putuju u Iran. Od Austrijanaca se traži da napuste Iran - objavljeno je iz austrijskog Ministarstva vanjskih poslova.

Naročito u narednim danima može se očekivati ​​povećani rizik zbog trenutno napete situacije u regiji.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova rekao je agenciji APA u petak navečer da u zemlji postoji upozorenje za putovanja već neko vrijeme. Ono što je novost je pozivanje na povećani rizik zbog trenutne napete situacije.

Uprkos upozorenju o putovanju koje je u toku, AUA je također obavljala letove za Teheran. Oni su prvotno obustavljeni u petak do sljedećeg četvrtka. Lufthansa, matična tvrtka AUA, prethodno je otkazala svoje letove za Teheran i iz njega. Navečer je i njemačko ministarstvo vanjskih poslova objavilo da poziva državljane da napuste Iran.

Pozadina ažuriranih savjeta za putovanja rastuće su napetosti između Irana i Izraela. Iran je najavio osvetnički udar protiv Izraela nakon što su visoki iranski zapovjednici ubijeni u iranskoj ambasadi u Damasku.

Prema medijskim izvješćima, uzvratni napad je neizbježan. Američka vojska stoga je pojačala prisutnost trupa u regiji, a američki predsjednik Joe Biden hitno je upozorio Iran da ne napada Izrael, prenosi austrijski "Oe24".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.