GENERALNI SEKRETAR UN-A

Gutereš osudio iranski zračni napad na Izrael i pozvao na prekid neprijateljstava

On je istakao da je duboko zabrinut zbog, kako je rekao, "veoma realne opasnosti" od razorne eskalacije sukoba u cijeloj regiji

Gutereš: Osudio eskalaciju sukoba. AP

Anadolija

14.4.2024

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Gutereš (Guterres) oštro je osudio iranski zračni napad na Izrael i pozvao na prekid neprijateljstava, javlja Anadolu.

- Snažno osuđujem ozbiljnu eskalaciju koju predstavlja napad širokih razmjera koji je Islamska Republika Iran pokrenula večeras na Izrael. Pozivam na hitan prekid neprijateljstava - naveo je Gutereš u saopćenju.

Gutereš je istakao da je duboko zabrinut zbog, kako je rekao, "veoma realne opasnosti" od razorne eskalacije sukoba u cijeloj regiji.

- Pozivam sve strane da pokažu maksimalnu suzdržanost kako bi izbjegli bilo kakvu akciju koja bi mogla dovesti do velikih vojnih sukoba na više frontova na Bliskom istoku. Više puta sam naglašavao da ni region ni svijet ne mogu sebi priuštiti još jedan rat - dodao je.

Iran je kasno u subotu pokrenuo zračni napad na Izrael u znak odmazde za zračni napad na iranski diplomatski objekat u Damasku u Siriji 1. aprila. U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, uključujući dva generala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.