MINISTAR ODBRANE

Italija poziva na primirje u Ukrajini i mirovne pregovore s Putinom

Umjesto toga jedini način da se riješi ova kriza je uključivanje svih, prvo da se postigne primirje, a zatim mir - rekao je Kroseto

Italijanski ministar odbrane Guido Kroseto. Anadolija

Anadolija

6.5.2024

Italijanski ministar odbrane Guido Kroseto (Crosetto) rekao je u ponedjeljak da su ekonomske sankcije protiv Rusije bile neuspješne i pozvao Zapad da pokuša više pregovarati o diplomatskom rješenju s predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi se okončao rat u Ukrajini.

Ministar Guido Kroseto izjavio je za dnevni list Il Messaggero da je Zapad pogrešno vjerovao da njegove sankcije mogu zaustaviti agresiju Rusije, ali je precijenio svoj ekonomski uticaj u svijetu, javlja Reuters.

- Umjesto toga jedini način da se riješi ova kriza je uključivanje svih, prvo da se postigne primirje, a zatim mir - rekao je Kroseto.

Na prigovor novinara da Putin nije pokazao volju za pregovorima, Kroseto je odgovorio da je to dobar razlog da se više potrudimo.

- Ne smijemo odustati ni od jednog mogućeg puta diplomatije, koliko god on bio uzak – rekao je on.

Međutim, Kroseto je branio odluku Italije da nastavi slati oružje Ukrajini, rekavši da je to usmjereno na dobivanje "vremena i uslova za postizanje primirja i mira".

Rekao je da ako bi ruske trupe okupirale Kijev "to bi neizbježno dovelo do sukoba s drugim nacijama koje ne bi prihvatile ruske tenkove na svojim granicama".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.