POSJETE

Kineski predsjednik Xi Jinping stigao u posjetu Mađarskoj

Xi je "razvio duboko prijateljstvo" s mađarskim političarima i Mađarska je bila "cilj broj jedan u srednjoistočnoevropskoj regiji"

Predsjednik Kine Si Đinping. Fena

FENA

9.5.2024

Kineski predsjednik Xi Jinping trebao bi se danas sastati s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, i razgovarati o ratu u Ukrajini i infrastrukturnim projektima.

Xi, koji je stigao u Budimpeštu kasno u srijedu, može očekivati toplu dobrodošlicu u zemlji koja je važan partner u trgovini i ulaganjima, za razliku od drugih zemalja EU-a koje razmišljaju o diverzifikaciji iz Kine i postaju manje ovisne o drugoj po veličini u svijetu ekonomija, navodi Reuters.

Xi je "razvio duboko prijateljstvo" s mađarskim političarima i Mađarska je bila "cilj broj jedan u srednjoistočnoevropskoj regiji za kineska ulaganja", rekao je Xi provladinom dnevnom listu Magyar Nemzet u srijedu.

Xi je u Mađarsku stigao nakon posjete Francuskoj i Srbiji. U Parizu su predsjednik Emmanuel Macron i šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen vršili pritisak na njega da osigura uravnoteženiju trgovinu s Evropom i iskoristi svoj uticaj na Rusiju kako bi okončao rat u Ukrajini.

Ukrajina će također biti visoko na dnevnom redu razgovora u Budimpešti, rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto na brifingu ranije ove sedmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.