IZRAZIO ZABRINUTOST

Šef norveške diplomatije Eide: Izraelski napad na Rafah bi bio nova katastrofa

Ovaj razvoj situacije bi bio katastrofa za ljude u Gazi

Norveški ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide. Anadolija

Anadolija

14.5.2024

Norveški ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide pozvao je Izrael da se suzdrži od proširenja napada na Rafah u Gazi, javlja Anadolija.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova izražena je zabrinutost zbog kopnenog napada na regiju Rafah.

Napominjući da su protiv napada Izraela na Rafah, Eide je kazao da Izrael nastavlja s napadima uprkos pozivima međunarodne zajednice.

- Ovaj razvoj situacije bi bio katastrofa za ljude u Gazi. Isporuka ključne humanitarne pomoći ljudima u potrebi mogla bi postati mnogo teža i opasnija - istakao je Eide.

Izrael je napao pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra od kada je ubijeno najmanje 35.180 Palestinaca, većinom žena i djece, a više od 79.000 je povrijeđeno, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti.

Više od sedam mjeseci nakon početka izraelskog rata, ogromni dijelovi Pojasa Gaze nalaze se u ruševinama, dok je 85 posto stanovništva enklave interno raseljeno.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.