SLOVAČKA

Šef glavne opozicione stranke Šimečka: Moramo smanjiti napetost i polarizaciju

U ovom trenutku, međutim, moramo biti suzdržani s obzirom na potrebu smirivanja situacije, rekao je Šimečka

Šimečka: Poduzeti sve potrebne korake. SME / Jozef Jakubčo

Z. K.

16.5.2024

Slovački premijer Robert Fico upucan je jučer nakon sjednice vlade u Handlovi, oko 150 kilometara sjeveroistočno od Bratislave. Do atentata je došlo kada je Fico otišao među okupljene ljude. Premijer Slovačke ustrijeljen je s nekoliko hitaca u prsa i trbuh. Hitno je helikopterom prevezen u bolnicu i stanje mu je, kako javljaju slovački mediji, jako teško.

- Svjestan sam kritika na račun postupanja snaga sigurnosti u jučerašnjem atentatu na premijera Roberta Fica. Naravno, ovako ozbiljan napad na premijera zahtijevat će temeljitu istragu njihovih postupaka. 

U ovom trenutku, međutim, moramo biti suzdržani s obzirom na potrebu smirivanja situacije. Umjesto međusobnog optuživanja, danas treba prvenstveno smanjiti napetost i polarizaciju u društvu, stvoriti prostor za istragu ovog strašnog čina i pravilno funkcioniranje institucija - komentirao je predsjednik najjače opozicione stranke Progresivna Slovačka Michal Šimečka.

Istaknuo je kako je zdravlje premijera najvažnije.

- U ime PS-a izražavamo uvjerenje da će sigurnosne snage uspjeti osigurati pravilan tok istrage i sigurnost u državi. Spremni smo poduzeti sve potrebne korake kako bismo smirili raspoloženje u društvu - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.