BILATERALNA TRGOVINA

Erdoan: Turska i Rumunija postavile cilj trgovinske razmjene od 15 milijardi dolara

Proveli smo propis koji će omogućiti rumunskim građanima da putuju u našu zemlju sa svojom ličnom kartom - dodao je Erdoan

Rumunija i Turska. Anadolija

Anadolija

21.5.2024

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da su Turska i Rumunija postavile novi cilj u bilateralnoj trgovinskoj razmjeni koji na godišnjem nivou treba da se poveća na 15 milijardi dolara, javlja Anadolija.

- Obim bilateralne trgovine između Turske i Rumunije premašio je deset milijardi dolara u dvije uzastopne godine, sada nam je cilj dostići 15 milijardi dolara razmjene“, rekao je Erdoan novinarima nakon sastanka s rumunskim premijerom Marcelom Ciolacuom u Predsjedničkom kompleksu u Ankari.

Erdogan je najavio da će rumunski državljani uskoro u Turkiye moći putovati bez pasoša.

- Proveli smo propis koji će omogućiti rumunskim građanima da putuju u našu zemlju sa svojom ličnom kartom - dodao je Erdoan.

Potpredsjednik Turske Cevdet Jilmaz (Yilmaz) je prošlog mjeseca rekao da su direktne investicije Turske u Rumuniju dostigle 7,5 milijardi dolara, dodajući da je Rumunija jedna od deset zemalja Evropske unije u koje turske kompanije najviše ulažu.

Erdoan je i u današnjem obraćanju novinarima najoštrije osudio izraelske napade na Pojas Gaze i ukazao na neophodnost zaustavljanja patnje palestinskog naroda.

- Netanjahu i njegova očajna vlada nastavljaju svoju politiku genocida na račun ugrožavanja sigurnosti svojih građana. Ovo sada mora prestati - poručio je Erdoan.

Turski predsjednik Erdoan je kazao da je očigledna odgovornost međunarodne zajednice u zaustavljanju izraelskih zločina i osiguravanju sigurnosti palestinskom narodu.

- Međutim, uprkos tome, još uvijek se ne poduzimaju koraci da se spriječi masakr - kazao je Erdogan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.