AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Protesti tokom Blinkenovog obraćanja u Senatu: Bit ćeš zapamćen kao koljač Gaze

Blinken, ostaćeš upamćen kao kasapin Gaze - povikao je jedan demonstrant

Propalestinski demonstranti. Anadolija

Anadolija

21.5.2024

Propalestinski demonstranti su danas u više navrata prekidali američkog državnog sekretara Entoni Blinkena (Antonyja) dok je govorio pred Komitetom za vanjske poslove Senata, javlja Anadolija.

- Blinken, ostat ćeš upamćen kao kasapin Gaze - povikao je jedan demonstrant dok ga je policija Kapitola udaljila iz sale. 

- Ostat ćete zapamćeni po ubijanju nedužnih Palestinaca - povikao je također.

Blinkenovo izlaganje je zaustavljeno još najmanje četiri puta dok su demonstranti pokušavali skrenuti pažnju na tekuću američku podršku izraelskom ratu u opkoljenom Pojasu Gaze, nazivajući invaziju “bolesnom“ i “poremećenom“ i više puta nazivajući Blinkena “ratnim kriminalcem“.

- Zaustavite genocid! Zaustavite genocid! Zaustavite genocid! - vikala je još jedna starija demonstrantica dok su je izvodili iz sale.

- On je ratni zločinac. Krv 40.000 ljudi je na vašim rukama. Krv 40.000 Palestinaca je na vašim rukama - vikao je još jedan demonstrant.

Svjedočenje najvišeg američkog diplomate dolazi u trenutku kada izraelski napad na Gazu ulazi u osmi mjesec usred kontinuiranog nemilosrdnog bombardiranja koje je dovelo do razaranja širokih razmjera i masovnog raseljavanja širom Pojasa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.