KOD OBALE GAZE

Pentagon: SAD popravljaju pristanište za pomoć u Gazi

Ranije danas, IDF inženjeri su uklonili usidreni dio privremene luke Trident sa plaže

pristanište za pomoć u Gazi. Anadolija

Anadolija

30.5.2024

Sjedinjene Američke Države (SAD) rade na obnovi i popravci privremenog humanitarnog pristaništa kod obale Gaze nakon što su talasi nasukali dijelove pristaništa prošlog vikenda, rekla je portparolka Pentagona Sabrina Singh u četvrtak, javlja Anadolija.

- Ranije danas, IDF inženjeri su uklonili usidreni dio privremene luke Trident sa plaže. Tako da su od danas popodne svi dijelovi pristaništa Trident premješteni u luku Ashdod radi obnove i popravke - rekla je Sabrina Singh novinarima.

Dodala je da su dva vojna plovila koja su bila na obali Izraela u blizini Ashkelona pronađena.

- Popravljanje preostala dva vojna plovila koja su bila potopljena u blizini privremenog mola Trident je u toku uz pomoć izraelske mornarice. Podsjećamo, obnova i popravak pristaništa trajaće nedelju dana, a nakon završetka pristaništa Trident će biti ponovo usidren na obalu Gaze - dodala je ona.

Privremena luka, čija je izgradnja trajala više od dva mjeseca i koja je koštala oko 320 miliona dolara, počela je sa radom 17. maja.

Ujedinjene nacije (UN) su objavile da su od 17. maja primili samo 97 kamiona pomoći iz privremene luke, koja sama po sebi nije dovoljna i može samo ojačati kopneni put humanitarne pomoći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.