PORUKE U PRAGU

Turska protiv učešća NATO-a u ratu u Ukrajini

Turska je izrazila ovaj stav u trenutku kada je više zemalja NATO-a, među kojima i SAD, odobrilo Ukrajini da koristi oružje za napad na Rusiju

Sukob u Ukrajini. Platforma X

S. S.

31.5.2024

Turska odbija da NATO "učestvuje" u ratu u Ukrajini, rekao je turski ministar vanjskih poslova, Hakan Fidan, poslije neformalnog sastanka šefova diplomatije Alijanse u Pragu.

- Podržavamo nastavak slanja pomoći Ukrajini i kapacitet Ukrajine da osigura odvraćanje, ali ne želimo da NATO učestvuje u tom ratu - rekao je turski šef diplomatije.

Za Tursku jedna je stvar podržati Ukrajinu da se garantuje njen teritorijalni integritet i oslobode njene teritorije, ali je druga umiješanost NATO-a u rat. Po ministru Fidanu to rizikuje da dovede do regionalnog proširenja sukoba i većih kriza.

Turska je uspjela da zadrži veze i sa Rusijom i sa Ukrajinom od početka sukoba u februaru 2022.

Turska je izrazila ovaj stav u trenutku kada je više zemalja NATO-a, među kojima i SAD, odobrilo Ukrajini da koristi oružje koje su joj dale za udare na Rusiju ako se brani od napada. Podsjećamo, američki predsjednik Džo Bajden dao je zeleno svjetlo Ukrajini da pod određenim uslovima gađa ciljeve na ruskoj teritoriji, u oblasti Harkova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.