DVA TIJELA PRONAĐENA

Kristijan još nije pronađen: Je li troje mladih moglo biti spašeno, helikopter dolazio izdaleka

Porodica nastradalih traži da se sazna istina o strašnim prvim minutima nakon što je poslat signal za pomoć

Zagrljaj troje mladih urezao se u misli mnogih ljudi. Facebook/YouTube

N. Aj.

4.6.2024

Zagrljaj troje mladih ljudi koji su pokušali se spasiti od užasne poplave urezao se u mislima mnogih ljudi. Njih je bujica odnijela kod Udina, a do sada pronađena su tijela dvije djevojke Bjanke i Patrisije, dok se za mladićem Kristijanom još traga.

Ipak, sada se postavlja i pitanje je li je troje mladih sa Balkana moglo da bude spašeno.

Kristijan (25) je nestao s drugaricama u petak nakon što je nadošla rijekla Nadiža i odnijela ih. Tijela dvije djevojke pronađena su u nedjelju oko kilometar od mjesta na kojem su se posljednji put zagrlili.

Spasioci su prionuli na posao uprkos teškoćama izazvanim pogoršanjem vremenskih uvjeta koji su doveli do ponovnog porasta vodostaja rijeke Nadiža i ponovnog naoblačenja.

Troje mladih koje je odnijela bujica. Facebook

U međuvremenu pokrenuta je istraga nakon zahtjeva ministra nadležnog za civilnu zaštitu Nela Musumecija za detaljan izvještaj o slučaju koji je obišao i rasplakao region.

Razgovara se, između ostalog, i o prilici da se interveniše helikopterom koji je poletio sa aerodroma Marko Polo u Veneciji.

Tužilaštvo u Udinama koncentriše se na verifikaciju evidencije SOS-a i na mogućnost da odmah nakon događaja izabere letjelicu udaljenu stotinama kilometara od mjesta tragedije.

Porodica nastradalih traži da se sazna istina o strašnim prvim minutima nakon što je poslat signal za pomoć.

Prema rekonstrukciji koju je napravila ANSA, prvi hitni poziv uputila je u petak oko 13.25 sati jedna od žrtava koja je zabrinuto rekla da je ostala "zarobljena" sa svoja dva prijatelja u koritu rijeke zbog porasta nivoa vode i da ne mogu da se vrate na obalu.

Spasioci u rijeci. Društvene mreže

Službenik centralnog jedinstvenog regionalnog broja 112 rukovodio je SOS-om kao tehničkim spašavanjem i stoga je odlučio da zahtjev preusmeri Pokrajinskoj vatrogasnoj komandi Udine, koja je hitno uputila zahtjev posadi na najbližoj lokaciji i odmah aktivirala specijalizovane riječne timove i stavila ronioce na preduzbunu.

Istovremeno, Drago, helikopter stacioniran na aerodromu Marko Polo u Veneciji, aktiviran je i počeo je da priprema svoj plan leta i pokrenuo svoje motore.

Vidjevši kako se nivo rijeke podiže, nekoliko minuta kasnije, djevojka koja je prvi put uputila poziv, u paničnom stanju, ponovo je pozvala pomoć, dok su brojni prolaznici bili na mostu i gledali dramu, ne mogavši nikako da pomognu.

U međuvremenu je u to područje stiglo osoblje vatrogasne brigade: s obzirom na to da je Drago nedavno krenuo na put tom području, zatražena je intervencija medicinskog helikoptera Sores Fvg, sa tehničarem iz Alpine Rescue, koji bi mogao da izvede specifične manevre.

Ovaj drugi helikopter je poletio nekoliko minuta poslije Drage, ali je, pošto je morao da pređe put koji se može preći samo za 8 minuta, stigao je u Premarijako mnogo ranije.

Troje mladih su, nažalost, nekoliko trenutaka ranije, svega nekoliko minuta prema očevicima, već bila progutana rijekom, uprkos herojskom pokušaju spašavanja vatrogasaca, od kojih je jedan čak skočio u vodu, rizikujući da i njega povuče bujica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.